torsdag, november 5

Vår mat

Jag är så otroligt lycklig att jag hittat nån riktning i matväg och det känns så superskönt att äntligen ha kommit dit. Har inte ätit ko/gris/höna kött på en vecka och det har inte varit någo problem i det. Barnen vet nog inte ännu att jag inte kommer att tillreda sån mat men om de undrar så får de förstås veta, tror att det blir en större sak än vad det är om jag börjar förklara det och då blir det motstånd. Jag har också tagit en fiffigare approach till dethär med barnens mat. Jag har försökt att inte tänka så mycket på vad de INTE äter och istället gör jag nya saker och sen alltid har nåt de äter och med tiden så vänjer de sig kanske. Har inte satt bönor/kikärter in i maten utan i skål brevid och Evilda och jag har slutligen ätit dem. Igår åt vi frys falafel för första gången och de smaka en tugga och konstatera att det inte var bra och jag lät det sen vara. De åt ris, potatismos och sallad istället. Vanligtvis har de inte heller ätit så mycket kött så det är inte nåt stort bortfall. Men eftersom jag nu ändå lämnar bort nåt (fast det praktiken inte är så mycket) och försöker minska på mjölkprodukterna så vill jag ändå se till att de får i sig tillräckligt. Och vi har börjat äta gröt oftare på morgonen och har nu kommit på hur jag kan göra den så att man hålls mätt lite längre. Har satt i havregröten lite kokosolja och köpte idag kakaofett som också kan sättas. Sen sesamfrön, mandelbitar och solrosfrön och kli och barnen har inte märkt nåt! Sen har jag också laga fruitin med avokado och persimon och annat de inte gillar och det har gått ner hur bra som helst.

Mellanmål och morgonmål är ju lätt för där har vi nu aldrig ätit kött och nu börjar jag också komma på mera mjölkfria saker och idag köpte jag chiafrön för första gången med så det ska jag nu börja testa. Sku gärna dokumentera vår middag för det behöver jag ofta hjälp med, men vi har ätit spenatpannkaka och sen har vi ätit pasta med feta och soltorkade tomater (barnen åt bara pastan så oljan gick ner vilket inte var självklart), sen fiskfjärilar, fiskpinnar och grönsakswok med grön curry. Tortillan går ju bra att äta utan kött och wokar är ju å super. Eftersom jag tycker att riktiga varor är bäst och är rätt skeptisk till soja så försöker jag hålla oss till oprosesserade saker. Smaka faktiskt på quorn på Hanken en dag och var överraskad över hur gott det var, men det är ju inte en naturlig sak, så ska försöka satsa på annat.

Idag var jag i butiken. (Och märker att jag är ovan att blogga för det funkar inte alls just nu med skrvande fast det vanligen går hur bra som helst) Nå iaf, så nu när jag är jätteinne med allt som har med mat att göra och är superinsipirerad så vill jag nu visa vad vi nu har hemma.

Förutom att skrota köttet så gör jag nog också det bästa för att skrota sockret, speciellt för barnen. De får så lätt i sig massa socker och alla dagismellanmål är ju bara socker och sen är det så ofta kalas eller nåt extra. Så försöker då hålla sockret till minimum hemma och det finns ju så mycket man ändå kan göra som är sött fast det är utan vitt socker. Sylt får nog barnen sätta på filen och gröten men ser då att nyttan är störra av att de äter ordentligt än det att de får socker i sig.

Kakaosmör, chia och bovete blir helt nytt för mig. Men de sku innehålla mycket kalcium och järn så det blir bra. 

Massa grönt i vårt kyslkåp. Så tur att Lidl i Lojo igen öppnat. 


Och hela vårt kyslkåp. Det mesta som är i dörren används typ aldrig och borde säkert slängas. 


Och oupppackade frukter. Persimon i smoothien och fruitin funkar jättebra för den är också jättesöt som bananen. 

Inga kommentarer: