tisdag, september 8

Pengaprat.

Pengar är ju så "hysh, hysh" och pengar ska man inte prata om. Man ska alltid låtsas ha pengar fast man inte har pengar. Men nu ska jag ändå tala lite pengar, för jag tycker man får prata om allt och jag pratar ofta pengar.

Igår när jag logga in på nätbanken visa vårt brukskonto -169. Och förr har vi haft spar på ett annat konto, typ 600-700 som alltid funnits där men det har nu också försvunnit (och helt så att jag är medveten och saken och fått det att försvinna). Lönen kommer först nästa måndag så som tur fick jag inom familjen lån att täcka vårt ytterst negativa brukskonto och så har vi en 100 lapp i lådan som får gå till mat. Min cykel borde också hämta från service men undrar varifrån de pengarna skall tas. Och sen så är septembers visaräkning 600 så det måste också trollas fram.

Nå. Först. Hur gick det så? Nå, vi borde inte ha gjort en resa. Vi hade inte råd, men vi gjorde ändå. Har sålt mycket fondbesparingar för den men det gick nog ändå mera än väntat. Det var egentligen på själva resan som vi spendera massa mera än vad jag tänkt. Gick kanske 1000 på 9 dagar medan jag räknat med max 700. Hela resan med både boende, flyg, bil, färja, mat, glass, dykning och allt blev 2800 vilket nog är helt ok för 9 dagar för 4+1 fast nån hundralapp billigare sku det ha fått vara. Fast, kanske det inte var resan utan soffan. Eller det att vi nu småremontat hemma, på det har det också gått massa hundralappar. Eller det att vi köpte huset. Eller nåt annat.

Förr hade jag ingen koll på helheten riktigt. Tog från spar då vi inte hade och tänkte att det i slutändan blir bra. I juli börja jag följa med vår ekonomi. Har excel tabell där allt bokförs för att få nån koll. Den är indelad i olika avdelningar så att jag kan se vart det far mest. Det som har varit krångligt är alla fösäkringar (2*bil, barn, hus), roskisavgifter, fastighetsskatt, vattenavgifter som inte kommer en gång i månaden utan som kommer i nån månad. Och sen när alla kommer i samma månad så kan det gå 600-700 euro på en gång. Nå, det har jag löst genom att öppna att nytt konto dit jag betalar 400 euro varje månad och sen är tanken att där alltid skall finnas pengar för just dessa saker. Då har jag mera koll. Nå, nu var det ju en massa försäkringar just nu när jag börja detta så det är ju också vid 0 nu. 

Situationen är nog ännu helt under koll. Har ännu lite fondbesparingar, någo aktier och sen har jag satt fast fjolårets studielån i fonder och sen har jag nu lyft nytt studielån. Och snart kommer Mickes lön. Det som också gjorde saker svårare var Mickes pappaledighet och det att jag trodde att han fick vara ledig samtidigt som jag och att jag sku få vårdstödet. Nå, så var det ju inte, om jag sku ha varit mammaledig/föräldraledig sku det ha gått så. 

Men det är definitivt en uppväckare. Jag är snål och sparsam på allt som gäller mig självoch Micke och vi köper lite onödigt (typ tekniska prylar). Men sen är jag ju vårdledig och vi har hus och 3 barn. Och 3 barn som jag vill köpa viking höstskor åt (jag våga igen efter dålig erfarenhet med tarror), höstkläder som håller vatten osv. Och sen klipper jag ju inte deras hår själv och det måste göras 3 ggr/år så dit far 40 euro. Och sen är det nu hela tiden nåt som verkar vara sånt som man inte kan vara utan, typ klädsel för mammas 60 års fest med 50-talstema.

Och sen alla saker jag tycker vi borde köpa/göra som finns i huvudet. Vårt sovrum fick vi ju målat men där sluta det. Gardiner behöver vi dit, nya lakan (definitivt behövs för vi har nu kört med samma två par i typ 6-7 år) och sen nåt på väggarna. Kanske en matta. Sen har vi matsalen som så sku behöva en matta för det ekar så där och det finns ju mycket fina men det är ju typ 150 euro och sen ny lampa dit. Sen sku jag villa ha typ 5 madrasser med tyg/lakan att göra en soffa till på över våningen. Och sen sluta vår mikro värma mat och det har gått helt bra i 2 veckor utan mikro men nu först inser jag hur långsam spisen är och en induktionsspis sku ju vara helt på sin plats (den som vi ha är åtminstone 15 år). Datan strular konstant. För att inte prata om att jag har typ 3 hösttröjor, 2 par byxor och alla underbyxor är sönder eller obekväma. Sockor har ingen. Arthur fyller just 6 och nån gåva åt honom. Sen ska vi ha kalas men det vägrar jag spara på för människor och samvaro är så viktigt. 

Men dethär är det väl att vara vuxen. Konstant dessa val. Nya skor åt barnen (måste), så ingen matta eller kökskärl, ja alla våra kastruller bränner genast i bottnet och stekpannorna är bara skit. Måste bara leva med att hemmet inte är klart och så som jag sku vela och att det kanske går mååånga år innan det blir som jag tänkt. Idiotiskt att köpa möbler/prylar om man måste fundera över hurdan mat man köper. Och nu blir det nog också matbesparing. Vi äter billigt annars också men vi äter så mycket så nu måste vi bara äta billigare. Mindre kött är min lösning och mera gröt och soppor igen.

Så. Det var mitt pengaprat för idag. 

4 kommentarer:

kaaarins sa...

Tummen upp för att du skriver också om pengar! Det låter ganska lika som hos oss. Hur vi än försöker dra in på det ena och det andra så går alltid alla pengar åt, och lite till känns det som. Lån, försäkringar, el och sånt tar grymma summor, men det är ju inget man kan vara utan heller. Och snart ska jag vara mammaledig igen, alltså mindre inkomst, och det kommer ett barn till, lite mera utgifter. Ja nog är det tråkigt att vara vuxen ibland.

Sofia sa...

Bra att skriva om pengar också tycker jag. Bättre att prata om det än inte alls. Det öppnar ens ögon mera om man vet lite hur andra har det och man får mera tips och idéer. Vi borde nog spara mera i fonder tror jag. Vi har blivit vana vid att ha ganska mycket pengar på sparkontot 5000-10000, men då vi köpte ny bil for mycket till det så nu blir det att bygga upp det igen. Men borde säkert fundera på andra sparalternativ och inte bara ha dem på sparkontot. Nu håller vi dessutom på och bsp sparar för fullt för att om tre år köpa radhus. (blir mammaledig snart igen så då blir det inte lika mycket sparat.) Så vi har en strikt budget, men jag är som du att jag vill ha ordentliga skor åt sonen m.m , men som tur hittar vi ännu mycket kläder på loppis. Och så äter vi billigt också. Mycket storkok. Ups, lång kommentar, men jag gillar också att prata ekonomi ��

Annika sa...

Det är nog lika i många familjer och hur gärna man än tycker att man behöver det ena och det andra så är man illa tvungen att lämna bort vissa saker. Själv är jag nöjd att jag kommer från en familj där vi inte heller hade något extra, det gör att jag har lärt mej tidigt att spara lite. Hoppas allt löser sej för er!

Michaela sa...

Va roligt med era kommentarer!

Och superstort grattis till er Karin för att ni har en till påväg! Jag kommer ihåg när jag en gång i skolan ifjol läste om vad som hänt er och måste gå in på wc för att gråta. Ingen borde behöva gå igenom sånt. Tänkte länge efteråt skriva nåt men aldrig blev det av.

Sofia, ganska stora summor på kontot jo, jag satt fast fjolårets studielån för att ha det i reserv (3800) och placera i någo fonder. Inte så smart för måste ta lite av dem nu och allt hade ju bara gått neråt. Men har fondsparat länge och tror nån har gett 350% plus, men man måste ju vänta rätt länge då...Och loppis är så bra och jag köper alltid kläder åt barnen om jag hittar på loppis, men jag går alltför sällan och sen är det ofta så att just precis då behövs nåt, som tex utebyxor och då blir det nytt. Men ofta nog på rea.

Det är ju sant Annika. Man kan ju inte få allt. Och vi har ju nog det ren så superbra med allt vi har så egentligen borde man ju inte fundera på nåt annat. Men sen så sku det ju va så trevligt med ett fint hem... Och allt löser sig nog, jag är nog bra på att hålla igen när det behövs.