fredag, oktober 23

Evilda 1 år 3 månader

Nu har jag märkt att vi har kommit förbi baby stadiet med Evilda. Hon visar att hon förstår och hon börjar vara mera av en riktig människa som förstår nåt man säger.

Hon har de senaste veckorna börjat säga mamma och nu kommer det hela tiden och hon ropar också på mig med det. Pappa säger hon också och alla barn går under namnet Arthur. Det var också det första vettiga hon lärde sig säga, Aatthu. Hon älskar att tvätta händerna och att själv tvätta tänderna. Hon visar hur man spottar och sen ska kranen vara på och hon ska skölja tandborsten själv, hon riktigt springer in på toaletten när de äldre tvättar tänderna. Sen visar hon hur brorsorna kisar och säger "ishi" och putar fram magen vid wc-byttan. Brödrarnas kalsonger är bäst och hon tar dem själv från lådan och sätter på huvudet eller på ena benet. När hon vill gå ut hämtar hon skorna och sen tar hon tröjan och visar hur man sku kunna sätta på den. Hon nickar med huvudet när hon ätit klart och det är väldigt snabbt efter att hon börjat, sen sitter hon inte stilla mera. Helst sku hon sitta på en vanlig matstol och äta som de andra. Om nån sätter ketchup/salladsdressing/sylt så märker hon det genast och visar att hon också ska ha. Ingen kan äta nåt om hon inte också får. Hon kan också visa och peka och sen vrida på handen och visa att det vill hon nu ha. När hon vill ha bröst så smackar hon och sätter huvudet mot bröstet och lutar sig bakåt. (Jag ammar oftast efter att hon ätit och hon får nog inte alltid då hon vill ha.)  Hon vill vara med och spela alla spel och trycka på kimble tärningen eller sätta gubbarna på plats eller bara hälla ut alla speldela. Hot Wheels banan är bäst och hon sätter bilarna och rulla ner för den och skrattar. Kökslekar gillar hon med.

Hon sover ännu i vår säng och det är helt okej för då behöver jag inte stiga upp på natten (har faktiskt nu många nätter legat hela natten i sängen!). Eftersom hon var flunssig så fick hon igen bröst på natten och det har ju blivit på, men det får vara max 1 gång och efter 4. Om hon säger nåt före så säger jag åt henne att nej, inte nu, senare, nu ska vi sova och det brukar hjälpa. På dagen sover hon ute.

Jag är glad att hon får vara hemma för jag vill att 1 åringen ännu får röra sig fritt och vara "fri". Får klättre på alla stolar och göra som den vill. Får stiga upp från matbordet när den ätit klart. Får fara och vara och göra och inte vänta.

Inga kommentarer: