fredag, juni 21

Bilsäkerhet

Klockan är halv 7 och jag är ensam vaken. Det blev allt för trångt för mig i vår säng när två barn från varsitt håll sku krama om mig. Och i vardagsrummet, på soffan, var det alltför ljust så inte kunde jag sova mera. Och när jag en gång vaknat får jag inte sömn igen.

Så nu kan jag blogga en stund. Fast Sander märker säkert att jag inte är i sängen och vaknar om 5 minuter, så går det oftast. För jag njuter nog av att vara ensam vaken, fast jag sitter vid datan och försöker vara så tyst som möjligt.

Och jag är sån att om jag vet nåt så kan jag inte ignorera det. Jag vet att det är bäst att 3 åringar åker bakåtvänt i bilstolen, så då kan jag inte bara tycka att "alla andra har dem framåtvänt och då kan jag också". Och därför hade jag såna beslutsproblem igår. Sander har suttit i vår besafe izi kid izofix men igår efter simhalssbesöket märkte jag att den ena isofix grejen var lös. Och fast den gick in i fästet så genast man skaka på stolen så kom den loss. Och den går inte att sätta fast med bältet. Och sen vände jag håll på stolen för man kan ha den framåtvänt med bälten men det funka inte alls. Jag fick stolen och flytta på sig 20 cm och vid en olycka så sku nog stolen på närmare 20 kg vara en stor säkerhetsrisk. Så nu har jag då bedömt att det bästa är att Arthur sitter i bältesstolen maxicosi ferofix (och Sander får då sitta i den bakåtvända stolen för han är yngre). För det viktigaste är ju att stolen är rätt monterad och jag kan inte montera besafen så att den är säker när nåt är sönder i isofixfästet. Så nu hoppas jag att idag inte är dagen då en olycka sker, för alternativen är ju att Arthur glider helt ur stolen eller sen att han får nackskada.

Kunskap är inte alltid så roligt. Vad lätt dem har som bara har sina små barn på bältesdynor och inte funderar mer på det.

2 kommentarer:

Pia sa...

Ja, de har nog lätt de som inte vet... :/ Jag har en nära vän som jag nog berättat allt jag vet åt men som ändå tycks tycka sådär att "själv hade vi aldrig några barnstolar då vi var små, och bra gick det!" och kör med dyna åt sina båda från 1 år uppåt... :( Går liksom inte hem fast hur man försöker..

Har ni inte garanti kvar på isofixstolen då? visst var det den ni köpte åt Sander? Då kan den ju inte vara speciellt gammal eller..?

Michaela sa...

Nu går det ju alltid bra så länge det inte händer nån olycka, men sen när dendär fulla/galna bilisten kör in i en och barnet är skadat för resten av livet så sen är det lätt att vara efterklok. Om nåt sku hända och jag visste om riskerna sku jag ha så svårt att leva med det.

Och jag var till butken med isofixstolen och det visa sig att vi gjort fel. Micke har bara sagt åt mig att använda nåt vasst för att öppna det och jag har inte tänkt över det. Men om nåt inte funkar så måste det fixas, i detta fall borde det ha putsats genast när det börja stärva (och alltså inte ta till våld och tro att det är okej). Så det var smuts där och nu kanske den funkar, har inte ännu testat för sen när den sätts nånstans tas den inte bort. Annors kan också basen bytas för ca 100 euro. Och vi har nog haft den i ren 3 år, mamma köpte den till sin bil då Arthur var liten. Men den är bara så sjukt bra att den vill jag nog inte bli av med.