lördag, april 7

Nej till påskägg

Inga påskägg till de små på denhär bilden ännu.

Nu är Arthur 2½ och nu är det första gången det känns jobbigt dethär med påskgodis allestans. Han vet att det är "vuxennami" och han accepterar det. Men igår fick båda barnen sina första påskägg och dessutom spindelmannen påskägg. Fräck som jag var så gav jag dem tillbaka, nog förstås med en förklaring och massa tack för omtanken. Och i tv-reklamen sitter den lilla pojken brevid sin mamma vid bordet och äter kinderägg och får fina barbapapa leksaker, just efter att jag förklarat att det är vuxennami. Som tur tittar vi inte så mycket på reklamkanaler med barnen.

Hittills har det varit självklart för mig att barnen inte rör godis. I min värld ska inte barn dricka alkohol, kaffe, energidrickor eller coca-cola (mycket koffein). Det är bara helt självklart. Hittills har det också varit självklart att mina små barn inte äter godis eller choklad. Det är ju ändå bara socker och har inget nyttigt i sig (nå chokladen kanske nått, men ändå jättelite). Kakor och sånt jag bakar äter de ju, och sen nångång glass eller kex. Arthur har också börjat få lite socker på filen (så att vi inte hela tiden måste köpa hans kära sockrade kossa filar!). I denhär frågan är vi helt inne på samma linje med Micke. Och för mig som är en ja eller nej person är det viktigt med klara gränser och därför är det inget eller obegränsat som gäller.

I år får de inte ännu choklad och hoppas inte nästa år heller. Önskar att vi kunde fixa en annan påsktradition än bara en massa chokoägg (mina påskar har gått ut på att smälla i sig typ 20 påskägg och det var höjdpunkten och den ända påsk jag firat). Imorgon får därför barnen söka fram pappers påskägg som är fyllda med små russinaskar, sen ska jag också gömma några fruktstänger och till slut får Arthur lite modellera och Sander en sprutkanna av påskharen. Hoppas att jag hittar på nåt påskigare och äggigare till nästa år. Nåt som inte är choklad eller godis. Påsken är inte en lätt högtid om man vill undvika choklad åt småbarn.

8 kommentarer:

Eva sa...

Ja, gud. Som jag blir less när speciellt äldre människor inte respekterar ens önskan att inte ge en massa godis. "Nämen, nog är ni så hårda nog." Nå, här äts godis för egentligen första gången idag. Fast jag sorterade ut en stor del och lämnade det vettigaste - de verkar inte märka det heller.

Eva sa...

Ja, gud. Som jag blir less när speciellt äldre människor inte respekterar ens önskan att inte ge en massa godis. "Nämen, nog är ni så hårda nog." Nå, här äts godis för egentligen första gången idag. Fast jag sorterade ut en stor del och lämnade det vettigaste - de verkar inte märka det heller.

Michaela sa...

Jag har aldrig växt upp med påskhäxtraditionen så våra barn har heller inte varit påskhäxor. Och det gör ju att vi ännu någorlunda kan begränsa vad som kommer in. Men sen när andra börjar undra/antar att barnen äter allt så börjar man ju fundera...

Men jag tycker sådär allmänt att man borde gå bort från att alltid ge godis utan istället kanske ge nötter eller torkad frukt om man vill ge nåt extra. Vi ska på besök imorgon och istället för blomma eller påskägg så för vi en stor påse nötter.

hanna sa...

Elias har fått ganska många chokladägg men vi "delar" på dom, chokladen är till mamma och leksaken till Elias ;)

Michaela sa...

Hanna: Det var ju fiffigt! Hoppas ni börjar må bättre snart och kan börja flytta och få det klart.

åsa sa...

Hos oss är godis också ett absolut nej för pojken. Lite kex och bulla får han ibland, men inte annat sött. Men det har varit lätt att hålla honom ifrån godis för vi äter aldrig godis då han är vaken. I sitt påskägg (av paff) fick han en liten bil och var jätte nöjd. Varför truga godis på barn i onödan, liksom?

Michaela sa...

Jag äter också jättelite godis (bara choklad ibland då jag är svag och känner mig trött) så på det viset går det bra. Kanske jag nästa påsk borde köpa påskägg och sen sätta överraskningen i ett paffägg och äta chokladen själv i smyg...

Anonym sa...

Tänkte bara berätta, att russin innehåller 71% kolhydrater (=socker). Vet inte om det är så mycket bättre än godis (innehåller förstås inga konstiga ämnen)!
Tycker det är lätt att hålla godiset, bullarna, kex och glass (glass är väl bland det sämsta som finns, fullt av tillsatsämnen!!!) borta från barnen. Såklart folk gärna vill ge, men jag säger rakt ut, att dom inte äter sånt! Då är saken slutdiskuterad. Den äldre är 2,5 (har aldrig smakat godis, glass, kex eller bullar) och den lille 1. Och jag skulle inte i min vildaste fantasi komma på att ge nåt sött till den lille!!! Ett barn vet ju inte vad det "missar", som aldrig smakat nåt "gott". Det är bara vi vuxna, som tror att dom måste få smaka, för att vi äter. Inte ger man ju en kniv heller till en ett åring, fast den vill ha det!! Samma med sötsaker! Men, självklart gör var och en som den vill. Som tur har detta varit lätt för oss, men vi går andra matcher istället...