torsdag, februari 26

Att för tidigt börja gå på pottan

Som förälder så försöker väl de flesta alltid sitt bästa, det gör jag jag iaf. Och Arthur fick börja gå på pottan som 1 år 3 månader så då fick också Sander det, och fast det nu inte löpte så bra alltid så fortsatte jag ändå. Tyckte väl att det var bra att barnet inte behövde göra det i blöjan och sen är det ju billigare och mera ekologiskt och lättare att vara utan blöjor.

Men jag tror faktiskt att jag gjorde radikalt fel med Sander där. Han var inte redo och borde inte ha blivit satt i den situationen. Ännu värre var det att vi satt bort pottan lite före han var 3 och att han då fick börja gå på stora wc:n. Jag hjälpte ju alltid men tror och vet att det var en stor miss. Önskar förstås jag kunde göra om det men det går ju inte.

Jag läste dethär och det förklarar nog en del. Tror ju inte att det är så svartvitt men det finns säkert nån point, speciellt för barn som alltid haft blöjor.

Och mellanbarnet har ju ännu nattblöja (han blir 4 i maj) och den har jag som tur inte försökt bli av med sen typ 1-2 nätter när han var kanske 2. Men förra våren hade vi sånt problem med att han ofta kakka ner sig, typ varje dag och efter dagisdagar kunde allt komma i byxan. Det fick vi löst med tarrasystem att han fick tarra varje gång byxan var ren och då ändra det sig på typ 1 dag. Nu har vi igen samma problem att han håller så till sista sekunden att det oftast är en lite fläck i byxan och sen går han så på övervarv före han kan gå. Det som nu ännu försvårar det är att han är i åldern då allt är skrämmande och han vågar inte vara nånstans själv här hemma, så han vågar inte ens gå själv på wc:n.

Men ja. Jag medger. Jag gjorde fel. Jag visste inte bättre. Har ingen aning om hur jag ska göra med Evilda men ska nog ta det lugnare och med mindre krav och definitivt låta pottan vara med så länge det krävs. Blir riktigt arg på mig själv när jag tänker på att jag tog bort pottan, det var så dumt. Tyckte bara inte om att kasta kakkan i byttan och den blev alltid så smutsig (löjligt!!!).

Och jag tror det är viktigt att kunna medge sina fel och inte alltid bara skylla ifrån och tro att saker beror på nåt annat.

Inga kommentarer: