torsdag, augusti 14

Tissenisse Evilda 1 månad


Arthur var i nån vecka blyg för sin lillasyster och ville inte röra men nu är det som bortblåst. Han pussar och pajar och sjunger och visar leksaker. Hon blev rätt missnöjd på golvet men när han paja och krama så hölls hon länge lugn.


Och idag har han hela dagen undrat när han får hålla Evilda i famnen. Sötisen!

Här gapflabbar han åt en rumpbild som han tog igår av Sanders rumpa. Han fota rakt in i rumpan och bilden är helt grym, men det roligaste han vet. Så skit humor.

Evilda är en nöjd baby, så länge det finns bröst tillgänligt så gott som hela tiden. Så har ju också Arthur och Sander varit så det är inget nytt i det. Denhär gången har jag inte alls fokuserat på klockan och inte följt med hennes ätande utan bara gett när hon velat ha. Igår tog min nyfikenhet över och jag följde med det hela dagen. På natten så är oftast första sovpasset 3-3½ h och efter det äter hon med ca 2 timmars mellanrum, så det blir 3-4 gånger per natt. Hon har bara några nätter varit vaken på natten och det var riktigt i början, idag vakna hon nog upp 5 tiden men somna rätt snabbt om. Skitit på natten har hon inte heller gjort på superlänge så nätterna har gått rätt smidigt. Hon har nu somnat 10-11 tiden de flesta nätterna men det varierar ju ännu massor. Hon somnar vid bröstet eller med tutten i famnen, att somna i vagn har inte hänt men nog 1 gång i bilen. Hon orkar vara vaken ca 1 timme åt gången och när hon ammat klart så kan hon nog ligga i babygymmet en stund eller sitta i newborn seten (ja borde ju ännu ta fram sittern!) eller titta omkring sig nånstans.

Evilda äter oftast från båda brösten och det går på ca 20 minuter. Sen tycker hon om att ligga fast i tissen och sova och samtdigit suga lite, hon släpper sällan bröstet själv. Om jag sitter vid datan eller soffan så låter jag henne göra det, annars byter jag bröst mot tutt.

Igår åt hon: 0:25, ca 3, 5:20, 7:15, 8:35, 9:35(-9:55 somna), 10:20(ute i parken när hon börja knorra i vagnen), 12:25(-12:55), 13:30 (sov 30 min med tiss i munnen), 14:20, 15.10 (hon somna igen), 15:40 (när jag flytta henne när hon sov), 16:10 (sov 30 min med tiss i munnen), 17:00(då vakna hon och åt igen), 17:45 (sov vid bröstet medan vi åt), 18:10 (varefter jag tvinga henne till sömn en stund), 18:55, 19:20 (hon somna av det och sov en stund), 20:00 (-20:45 fick byta bröst flera gånger för det var kvällstankning), 21:10 (-21:35). Sen natt och så sov hon till kvart före 1.

Det totala antalet gånger hon åt igår var alltså 20. Och oftast 2 bröst, ibland flera. Så åtminstone 40 gånger har jag satt bröst i hennes mun... Jag är officiellt en KO! Men sen ser jag 5 månaders babyn och 8 månaders babyn och de var riktigt, riktigt just pyttesmå knytten. Tiden går så fort. Så om jag nu ger bröst 20 gånger och har en nöjd baby så gör jag det mer än gärna, för om 3 månader så börjar hon säkert ren äta fast mat och sen blir amningen mindre och mindre viktig och mitt lilla knytte börjar röra sig och efter det så har jag ingen mer att amma hela tiden. Och bröstet funkar ju som så mycket mera än mat. Det är närhet, tröst vid magknip och trygghet när man ska sova. Oberoende av orsak så funkar det och babyn är nöjd. Så jag fortsätter. "Dåliga" vanor försvinner med tiden och att följa babyns signaler och sina egna inbyggda system så gör man det som naturen menat.

Och vuxit har hon ju. På 3 veckor har det kommit 600 gram till, så nu är hon ren 4140 gram och 54,5 cm.

Inga kommentarer: