måndag, april 20

Valet 2015

Jag tänkte väl säga nåt om valresultatet.

Jag vakna inatt upp till två överraskningar när Evilda första gången åt klockan 2. När jag gick och sova så sa Yles prognos att saml blir tvåa, sdp trea och sannfinl. fyra. Jag var okej med det. Gillar inte Rinne och sdp, gillar definitivt inte sannfinl och samlingspartier har jag nångång röstat på och jag gillar Stubb men det är många saker jag med mina nuvarande värderingar inte stöder i deras program. Nå, blev då väldrigt upprörd över att sannfinl. blivit tvåa och så insåg jag att den verklighet jag lever i är så långt ifrån andras verklighet.

Jag rösta grönt i år, nåt som kändes riktigt rätt. De vill ha lite förändring, de är toleranta, vill satsa på skolan (och som jag tolkat det på ett sånt sätt där man vill motivera och ge möjligheter åt barnen) och tänker på miljö och ser att miljö ska gå före det andra. Mina värderingar stämde mest överens med de gröna. Dessutom så är de gröna som parti för tvåspråkighet.

Jag läste nån sannfinl. valprogram. Där fanns ju helt ok saker, men det som jag blev till mig över är att det skall vara mera "kuri" i skolan. Och dethär är ju förstås en sak jag inte förstår för jag jobbar inte där, men jag tror ändå att det som behövs mycket mera är att motvärka det som ligger bakom problemen i skolan. Det finns nog en orsak till att vissa beter sig dåligt och jag tror inte att man löser det genom att inför skamvrår. Jag tror att de barn som beter sig dåligt ren mår tillräckligt dåligt. Sen så vet jag ju faktiskt inte vad man i dagens läge får göra i skolor och det att man får ta bort saker av barn tycker jag ju att borde vara självklart. Lika att det sku få finnas ett ställe dit man får gå om man inte kan bete sig. Men dethär med att man talar så mycket om kuri och gränser så gillar jag inte. Jag tror att man överlag (ur ett urfinskt perspektiv) borde se barnen mera och uppskatta barnen och inse att barn är barn och att de får vara barn.

Nå, men iaf. Sannfinl. tvåa. Det är den verklighet jag inte vet nåt om. Men jag inser att många i Finland mår dåligt och vill ha en förbättring och tror att den förbättringen kan komma genom att bli mera instängda och intoleranta och hårda. Det jag tror på är mera öppenhet, tolerand, acceptans och vänlighet. Men jag har ju det bra ren, så då kan jag ju tänka så. Kanske de inte har det.

Sku så gärna höra vem som röstat och varför man röstat på sannfinl. Vad vill man få till stånd med det?

Inga kommentarer: