fredag, december 26

Julen 2014

Vi har ju också haft julafton och en riktigt, riktigt bra sådan med. Härligt när det kom snö och allt blev vitt. Vi har åkat mycket pulka de senaste dagarna och idag prova vi också skidorna som köptes för två år sen, som tur köper jag alltid stora skor så de gick ännu just och just.

Julafton i år var toppen. Vi satt skinkan in i ugnen 7 på moron för den var ännu frusen kvällen före och på förmiddagen var vi i pulkabacken och så damsuga jag snabbt halv 12 medan jag koka risgrynsgröt och sen såg vi på julfreden med glögg klockan 12. (Micke var ledig julafton men jobba morgon igår och idag.) Sen blev det väl film och så gick vi ut igen en sväng, vi hade tänkt fara till kyrkan 2 men ingen var nu så intresserad och vi sku inte ens ha hunnit. När vi kom in hade jultomten lämnat en säck på bakgården och barnen fick 2 paket var och de var så till sig och så glada och tjoa och skrek så att Evilda blev helt rädd. De fick ett dataspel på man om de underhöll sig med resten av kvällen, eller jaa, efter att Micke fått rusa till siwan efter batteri för det hade jag ju glömt... Sen kom Mickes föräldrar och vi duka bordet och sen gick Evilda just passligt och sova före vi åt. Barnen åt sitt och sen gick de och spela och vi alla vuxna kunde äta i lugn och ro. Sen blev det paus för julkungen och lådor på det ännu. Efter lådorna så knacka nån på framdörren och lämna säckar där och efter det börja paketöppnande, och så massor paket det var! Det var nog för mycket enligt mig och barnen fick så massor fina saker. Jag med för den delen. Sen choklad, kaffe och sånt ännu och sen ännu lite mera paket. 10 somna Evilda och Sander och Arthur prata nog ännu halv 11....

Juldagen var sen bäst för oss. Vi klädde på oss och gick ut klockan 1. Till och med Evilda fick sova inne första vilan när det var -13. Vi byggde legon och barnen lekte med nya leksaker och jag rädde upp och tvätta kläder och kärl.

Julfred med glögg och pepparkaka


Lägg till bildtext

Jag hade lovat att barnen får äta ena pepparkakshuset

Evilda var så intresserad av sin gåva.

Evildas gåvor

Koppen tyckte hon var jätterolig.Arthur och Sanders gemensamma gåvor

Sanders saker. Piano, kassa, legon, pussel, radiostyrd bil, transformers, kalsonger, pyjamas, spel (som jag glömde fota)

Arthurs saker. Han fick också radiostyrd bil och transformers och turles nattlampa, trumma, lego friends, annan lego, sjörövar hama, pussel


Juldagsbyggande


Evilda vill också trumma
Och från denhär julen vill jag komma ihåg vissa saker.


  • Vi hade ingen tomte och det var ingen katastrof eller nåt nån ens kommentara om. De var bara supernöjda över paket och Sander verka tro att tomten hämtat dem. Tomte är alltså inget måste
  • Köp ingen choklad, det kommer ändå. Ingen behöver äta det.
  • Efterrätt behövs inte men pepparkakshus är gott. 
  • En 2 kg ekologisk skinka räcker, Micke äter ändå inte upp 7 kg skinka.
  • Det behövs inte miljoner olika sorters fisk. Maltlimpa, leverpastej, fyllda ägg, sillröra, en rökt fisk, en gravad fisk är tillräckligt. 
  • Kom ihåg att ha mycket sallad hemma för juldagarna
  • 2 paket av oss räcker åt barnen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fin jul ni verakr ha haft :) Tänkt många gånger fråga, men vad jobbar Micke med då han jobbar röda dagar också?

Michaela sa...

Han jobbar som "ohjaaja", alltså ledare/vuxen på ett barnhem för ungdomar med alkohol/drogproblem för Helsingfors stad. Barnen är alltså omhändertagna och bor på skolhemmet och där jobbar han, och det ligger alltså i Lojo skogen. Så det är 3 skiftes jobb han har och eländiga, oregelbundna arbetsturer. Socionom är han till utbildning.