onsdag, maj 13

Ut i regnet

Vad jag idag igen insett:

Gå alltid ut, fast det regnar och blåser och är kallt och eländigt. Ens för 20 minuter, halv timme. Det är inte så farligt och allt funkar så mycket smidigare då. 

Ha koll och ordning och styr dagen. 


Igår hade vi en katastrofal kväll. Har inte haft såna på länge och har definitivt inte saknat dem och trodde att jag kommit bort från att kunna vara en så usel mamma. Nå, tydligen kan jag det ännu också. Sander hade varit hemma hela dagen på grund av nackspärr som börjat på måndagkväll. Jag hade läst medan Micke på förmiddagen underhållit Sander inne. Sen for jag med båda till butiken och sen efter Arthur, ren halv 3. Köket var upp och ner, hemmet likaså, det ösregna, maten jag laga smaka inte (pitabröd med gillad broiler, sallad och ceasarmajonäs), matsituationen var bara kaos och vi gick inte mera ut. Jag tappa så nerverna på mitt mellanbarn och han var så överdriven det bara går. Och vi var bara inne och drev varandra till vansinne hela kvällen.

Idag så hann jag läsa i lugn och ro efter Sanders rådgivning på förmiddagen när båda var på dagis och Evilda ännu sov. Jag fick fixat andra saker på nätet medan Evilda bada med Micke och sen sov hon ännu 1½ h före jag hämta barnen sent på dagis, kvart före 4. Jag fick köket upprätt, middagen förberedd, morgondagens lunch lagad. Jag åt mellanmål i lugn och ro och planera kommande veckor och allt var i ordning. Vi alla börja äta middag samtidigt och alla smaka och åt ens lite av bulgur-broiler-anana-ärt röran (Arthur ogillar egentligen allt blandat) och ingen klaga över hur det inte går att äta. Och efter det gick vi ut. Det regna och blåste och var helt eländigt. Jag börja inte tjafsa emot om regnklädsgnällande utan konstatera bara att såhär är det och sen var det inga problem. Vi var kanske ute en halv timme men det gjorde så gott åt de äldre barnen. De hoppa i och över vattenpölar och sprang. Evilda fickgunga lite men annars fick hon bara sitta i vagnen då hon inte har gummistövlar än. Resten av kvällen gick lika lugnt och fint och nu ikväll känns det bra.

(Micke har alltså kvällstur nu båda dagarna)

Och dethär är varför det inte kan vara så råddigt hos oss. Jag klarar det bara inte. En dag kanske, men inte mera. Det att allt är i vägen när man ska laga mat och att allt är på fel ställen och att det ser kaotiskt ut gör mig så mycket mera irriterad och stressad. Och det att vi bara är inne så gör att saker far lättare på fel ställen och att allt ser ut som bombnedslag. Tänkte att jag alltid varit sån som vill ha ordning, men int e de alls så. Vi var ju grisar som barnfria med Micke. Ännu också med Arthur som baby. Men med flera barn så blir det bara mera kaos av dem och då behöver jag att det är någorlunda upprätt. Speciellt köket. Evilda vill ju bara vara i famnen där (eller rymma till trappan och klättra i den) så då om stekpannor skall diskas, diskbänkar göras rena och diskmaskiner fyllas samtidt som man ska få fram morgonmål så börjar det koka i mig och jag sku villa kasta allt i roskis. Dessutom är det så mycket lättare att hålla ordning och rent om det en gång varit det.

Ska bli så skönt att fullhjärtat få börja fundera på sånthär och hinna med i vardagen nu när jag snart kan släppa alla skolsaker.

Inga kommentarer: