lördag, januari 5

Hud, salvor och parabenor och skumt

Jag brukar ofta ha problem med huden i solen. Det kliar och kittlar och är obehagligt. På hösten tänkte jag att jag ska börja smörja in min hud mera så jag köpte nivea. Och det klia och kittla helt på samma sätt som i solen. Förklaringen var väl torr hud och nåt skumt i nivea produkten (brukar ofta ha med nivea också på resor). Nå, sen fick jag aloe vera produkter av mamma och börja använda Arthurs bassalva och de klia inte. Nu mår min hud rätt bra, bara halsen kliar ibland. Men igår när jag såg på en av mina aloe vera burkar stod det att det inte innehöll parabener. Senare läste jag innehållsförteckningen till Arthurs lipolan. Den bassalva som vi smörjat Arthur med i säkert 1 år och som jag nu också på hösten satt på Sander när han fick lite torr hud. Arthurs hud har mått jättebra i år (alla andra vintrar har han varit helt röd och torr i alla väck) och därför har vi fortsatt med vad vi hittills gjort, alltså dusch varje dag och bassalva på varje dag. Men nu såg jag att den innehöll en massa parabener. Så jag googla. Jag vet ju inget om sånt. Och nu är jag inte alls glad mera. Jag vill ju inte att mina barns spermakvalitet ska minska. Jag har trott att bassalvor är ok att använda hela tiden, så ska ju atopisk hud skötas! Salva varje dag. Och det har jag ju gjort. Men inte vill jag nu sätta plast på mina barn och sånt som ens har lite risk att göra dem dåligt.Varför har jag inte vetat om det?! Vad ska vi nu smörja med då?

Det är så tröttsamt när man med varje sak borde vara på sin vakt. Varje sak borde man lägga in sig i och inget kan man egentligen tro på och ta för givet. Flour har jag inte heller vetat att inte är så bra och så finns det ju också en massa andra saker.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Rekommenderar Helosan!

Michaela sa...

Men den innehåller också alla dåliga ämnen som paraben och paraffinum...

Eva sa...

Jag har också fått en helt ny syn på kosmetika och har slängt nästan allt vi haft i skåpen. Min hud har reagerat jättebra på ekologiska produkter nu - tänk bara att det dröjde tio år innan jag fattade att det fanns alternativ till apotekets bassalvor. Är faktiskt påväg i duschen nu också och ska för första gången testa schampotvå från flowkostmetiikka - ska inte ens behöva använda balsam sägs det.

Anonym sa...

Hoppsan, det visste jag inte! Apotekaren rekommenderade salvan och mamma hade den åt oss.. Jag har alltid litat på apotekare men måste nog bli mer observant nu!

Michaela sa...

Eva: Jag blev riktigt överraskad. Först tänkte jag att "inte kan det vara så farligt" men ändå så verka det vara ganska "allmän" kunskap att parabener inte är bra. Då borde ju sånt inte sättas i alla produkter! Nu tror jag också att ekologiska produkter kan vara ett bra alternativ, har ren börjat fundera på allt annat skit vi har i hemmet och ska väl gå igenom dem burkarna med. Listan där på bebes sida var ganska bra, speciellt då jag inte har nån aning om sånthä. Shampo sku säkert vara bra och testa.

Tovan: Det är ju just det. Salvan är ju bra och gör säkert vad den ska, men jag tror att vi faktiskt borde se vad vi ger vår kropp. Lite skit tål den ju nog (säkert ganska mycket med!) men onödigt att sätta dit nåt som man (eller iaf nån) vet att inte är så bra.

Waenthoronien sa...

Parabener är jag inte så insatt i, däremot försöker jag utesluta sodium laurat sulfat som finns i de allra flesta tvålar, duschkrämer och framför allt i alla vanliga shampoon. Det är ett ämne som också används i tester för att det *wait for it* orsakar hudirritation. Och det sätts i typ allt.

Man kan i stället tvätta håret med tex matsoda och skölja med äppelcidervinäger, eller bara använda balsam. Alla balsam innehåller nämligen ämnen som rengör håret (eftersom balsamet ska ju bort sen), men de är inte lika starka som sls. Googla no poo :)

Det som händer när man använder vangligt shampoo är att hårbottnen torkas ut, och i självförsvar produceras det en massa fett som sen gör att håret ser smutsigt ut. Och ju oftare man tvättar, desto värre blir det.

Det tar ett tag att vänja av hårbottnen, men det går, och jag tycker själv att håret hålls längre rent (iaf då jag tvättar med matsoda/äcv eller vissa ekologiska shampoon, med balsam är det ungefär som förr med vanligt shampoo) och själva tvätten känns bättre, det svider inte som det kunde göra tidigare.

Inte vet jag nu egentligen inte om sls är skadligt annars än att det är irriterande, men bara det att det används som hudirriterande ämne i tester får ju en att undra varför man då stoppar det i nästan allt folk tvättar sig med...

Och angående fluor, Urtekram har riktigt trevliga fluorfria tandkrämer i många spännande smaker. En del tycket inte tänderna blir lika rena som med vanlig tandkräm, men man kan ju turas om också :) Åtminstone Ruohonjuuri säljer en massa Urtekram hudvård/hårvårdsprodukter som är värda att testa.

Jag har också en duschgel från apoteket som jag länge varit nöjd med, men nu börjar jag tycka att den torkar ur min hud trots att den inte innehåller sls så jag måste nog försöka hitta nåt annat...

Michaela sa...

Tack Tove för alla dina tips. Borde kanske testa med lite ekologiskt shampo och detdär är ju helt korkat att sätta hudirriterande ämne i allt. Säkert finns det ju nån gräns för hur mycket det får vara, men ändå. Man borde bara använda bra saker.

Har nångång hört vad dedär tandkrämerna innehåller ohc det är rätt spännande ämnen. Men iaf så känner man igen innehållet.

Anonym sa...

parabener finns ju i allt nästan.
därför använder jag bara produkter där jag fattar vad det är de innehåller.

Michaela sa...

Anonym: Det är väl det man borde göra, men när man alltid har använt nåt så är det svårt att ifrågsätta det och sen när man får upp ögona för det känns det konstigt att man aldrig fattat det tidigar.

Anonym sa...

Använder bara ekologiska produkter på mina barn, danska urtekram finns på alla stora prismor och har allt från hud kräm, shampoo,tandkräm osv.Mycket förmånliga. Sen använder jag tex mandelolja på deras hud, finns o köpa i alla natur butiker, kostar inget! Har passat super på våra barn!

Michaela sa...

Tack för tipsen. Har faktiskt försökt hitta flourfritt tandkräm en tid, men inte hittat. Nu beställde jag från bebes verkkokauppa både hudkräm och tandkräm, men har inte vetat om urtekram. Måste kolla upp det.

Pia sa...

Ett inlägg i min smak ;) Ja, det är helt förskräckligt vilka olika och vilka mängder kemikalier som stoppas i våra hudprodukter och skönhetsprodukter. Jag kan förstå att detfinns i produkter ämnade för vuxna, delvis. Men att tynga in prabener, mineraloljor och tensider i babyprodukter! Det är nåt som övergår mitt föstånd! En att de marknadsförs som det bästa för ditt barn typ, det är ju att ljuga folk rakt upp i ansiktet!

En annan sak som är helt flippat, är just det som dikuteratshär ovan, att det till atopiker med extra känslig hud rekommenderas salvor fullproppat med mineraloljor som torkar ut huden ännu mer! Det är ju helt galet. Tex paraffinum är ganska samma som motorolja. jag undrar om barnläkarna som själv rekommenderar dessa apotekets salvor vet vad salvorna innhåller? Man hoppas ju att deinte vet...

Ja gud. Endera borde man bara sluta ögonen och öronen och vägra ta upp information om sånt här, som många också gör och tror att produkter som är skadliga inte får säljar eftersom "allt är så kontrollerat" här i landet. Eller så borde man använda sig av naturliga råvaror och odla sina egna örter... Jag har i alla fall svårt att hitta en gyllene medelväg.

Pia sa...

Intressant blogg hittar du här som skriver just om detta ämne! www.rosellaecobeauty.se/2010/10/undvik/

Michaela sa...

Pia: Många tror ju att inget dåligt säljs, själv är jag nog skeptisk till det mesta, då när jag förstår att vara det. Och små mängder skadar ju inte, men för atopiker så ska man ju smörja två gånger i dagen och då ska man sätta stora mängder enligt alla broschyrer och ingenstans står det om någo parabener eller paraffinum. Arg säger jag bara!

Men nu har jag köpt ekoprodukter och sånt som inte har sånthär så nu ska vi testa!