onsdag, september 4

Hemvårdsstöd och dagvård

Jag känner mig så sjukt ineffektiv när jag har så lite viktiga saker att göra. Jag mår bra av lite stress och när det är lite hektiskt. Blir galen av att bara vänta och vänta (för jo, jag väntar ännu och igen).

Men om politik. Jag brukar ju ha åsikter. Halva hemvårdsstödet åt papporna? Mmm. Nej. Och det är för att vi är just undantaget. Om jag inte sku ha fått vara hemma från lite före att Sander blev 2 så sku vi ha blivit utan stöd helt och hållet. Jag har haft studieplats (inget studiestöd eller nåt sånt) och Micke jobb. Utan Mickes lön sku det inte på nåt vis ha funkat. I familjer där ena studerar och är hemma med barn samtidigt är det ett problem. Men om jag sku ha jobb och vi sku få ett tredje barn då sku jag gärna börja jobba deltid tidigare och göra så att Micke också jobbar deltid och att vi då båda sku få vår andel av hemvårdsstöd.

Subjektiv heldagvård åt alla barn? Nej. Det är jag nog inte för men dethär med att barn bara får vara halvdag (alltså 5 timmar) på dagis om föräldern är hemma är inte heller min grej. Tycker hellre man sku påverka dagarna man får vara där, mängden dagar.  Om vi sku få ett tredje barn så vill jag nog att barnen fortsätter på dagis. Jag är ju inte gravid nu så då sku nu båda vara över 3 år och jag tror det sku vara bra för alla om de är där 3 dagar i veckan. Men dethär med 5 timmar blir tight, 6 sku funka. För nu för jag dem till 9. Då börja de verksamheten och har ringlekar och målar och pysslar. De gör de ofta 9-10 och sen går de ut. Eller sen tvärtom. Sen är det mat och vila. Att söka efter maten är inte vettigt för då är de trötta och överdrivna och för äldra barn så kan de vila på dagis men inte hemma. Sen vilar de till 2 och då sku jag ju söka om det är 5 timmar. Men då ser de ju mellanmålet som alla andra ska få just då, men då måste de komma hem. Så ja, därför söker jag nu också halv 3, för då har de ätit. Och då är det en 5½ timmes dag. Arthur vill ju nu ren alltid vara längre men om han bara sku vara halvdag så sku han ha jättelite lektid med sina kompisar. Så hellre minskar man dagarna för då är det också besparing för kommunerna. Det att vissa barn är från 9-14 istället från att de är 9-16 är sen sist och slutligen liten besparing för kommunerna då de ändå måste ha mycket personal på plats. Med mindre dagar kan man ha samma mängd personal och utrymmen fast man har flera barn.

Och nu har jag ju inte så stor koll på detaljerna, men dethär är just nu mina tankar om det.

Inga kommentarer: