måndag, september 2

Jobbsökningen och efterklokhet

Om jag sku ha vetat vad jag nu vet så sku jag nog ha gjort andra beslut. Sällan är jag efterklok och tänker i dem banorna men nu har jag nog ändå gjort det.

Om jag sku ha vetat att det är såhär svårt att få jobb så sku jag inte övervägt det alternativet ens. Nu var det min enda plan. Jobb och om det var praktik så minimi 700 euros lön.

Nu har jag aktivt sökt jobb i 3 månader och jag har inte ens kommit till en intervju. Ingenstans alltså. Nu har det blivit september och nu satsar jag fullt på att söka praktikplats, nåt jag nu som efterklok borde ha börjat göra i maj. Jag vill ju börja jobba nu och man kanske inte trollar fram praktikplatser sådär bara. Men nu har jag kontaktat 7 företag gällande oavlönad praktik och hoppas att nån nappar. Ställena är i Lojo och Nummela. Men det betyder 0 euro lön och att vi lever på en lön och barnbidraget. Och det är ju inte roligt. Jag vill ju köpa massor mat och resa. Nu är resa absolut ingen möjlighet och matinköpen måste noga funderas på. Tog Arthur med i butiken under veckoslutet och han ville ju ha allt där och det kunde vi inte köpa och inte vill ja nu börja säga åt honom att allt är för dyrt när han vill ha äppel, ärter, blåbär, melon, yoghurtar, korvar, hamburgare...

Men som efterklok sku jag säkert ännu stannat hemma till januari med hemvårdsstöd och då först satt barnen på dagis. Och så sku jag ha sett till att jag har en praktikplats att gå till sen och då sku jag ha varit förberedd på att det sen blir knappt och förberett mig på det. Nu har jag varit fast besluten om att jag får ett jobb och i och med det också lön, eller i andra fall praktikplats som gör att vi har samma inkomstnivå.

Suck. Kan jag nu inte ens få en praktikplats. Herrejess. Gratis arbetskraft.

7 kommentarer:

Jill sa...

Det är faktiskt jobbigt läge på arbetsmarknaden just nu. Företagen vill inte ens ha gratis arbetskraft för det betyder ändå att någon måste ha tid att lära upp personen. Usch, hoppas att jag får förlängning på mitt arbetskontrakt som går ut det här året.

Michaela sa...

Det är ju det! Jag är alltför optimistisk och tror att allt ordnar sig. Herrejess om jag ännu sitter här hemma i december och inte har nåt jobb. Galen tanke!

Och hoppas att du får! Men när ska du tibax på jobb? Inte får man väl säga upp nån som är hemma med barn?

Anonym sa...

Får du inte söka arbetslöshetspengar från kela?

Tänkte även på VMP, varamies palvelu (typ manpower, poolia) de kanske har lite strö jobb som skulle passa. nu före julen brukar de ju ta in extra personal som plockar fram i affärer å sånt....Ifall du inte redan försökt med det.

Michaela sa...

Nån tipsa mig faktiskt om att kolla med arbetskraftsbyrån för att få arbetslöshetspengar och jag var där och checka. Men eftersom jag har en studieplats så är jag studerande och det enda sättat att kringgå det är att säga upp sin studieplats och det är ju korkat när det är så lite klart.

Och jag har faktiskt inte sökt för att göra ströjobb via såna firmor (har sökt jobb nog via dem) men eftersom jag nu prioriterar att få skolan klar så att gör såna ströjobb ger inget. Och problemet är nog det att jag söker tradenom jobb som är dagtid och tradenomer finns det hur mycket av som helst i Finland. Har valt helt fel branch med tanke på det. Borde göra nåt inom det sociala området eller vården eller nåt sånt. Sen har jag serverat massor och det är jag bra på men de arbetstiderna är helt från skogen för oss då Micke jobbar mest kvällar. Så det är nog allt sånt som sätter käppar i hjulen.

Men tack för din kommentar, måste nog börja tänka i nya banor. Har blivit så inrotad i gamla.

Jill sa...

Jag har inte riktigt bestämt mig ännu när jag ska fara tillbaka, det beror på jobbsituationen, men min föräldraledighet slutar på julafton. Jag skulle inte bli uppsagd, jag har ett tidsbundet arbetskontrakt till sista december, så när det går ut går det ut oberoende om jag är mamma- eller vårdledig.

Anonym sa...

Söker du bara jobb/praktik i Lojo-trakten eller kan du tänka dig att jobba i Helsingfors? Vad skulle du helst jobba med? Kan höra mig för lite...

Michaela sa...

Jag har sökt jobb på ställen som är så långt som 50 minuter hemifrån och det innebär helsingfors, vanda, vihtis, kyrkslätt, esbo och någo andra små kommuner på vägen. Östra helsingfors är för långt borta och det sku inte mina nerver klara. Gräsvikstrakten har jag nog sökt till.

Gratis praktik sökte jag först i Lojo/Nummela trakten men nu har jag också sökt i Esbo (närheten av Ikea) för dit är det 30-35 min körväg härifrån och bensinmässigt sku det bli sådär 200 euro i månaden. Om det är längre bort blir bensinen så dyr och det blir helt otroligt olönsamt att fara.

Halva min praktik, alltså 10 veckor, måste vara logistikrelaterad. Logistik är ju i och för sig allt precis men mig intresserar inköp, spedition och transportplanering mest. Sen är jag också intresserad av projekt, att få nåt klart från början till slut. Assistent uppgifter är det jag mest sökt.