fredag, augusti 30

Naturstig och böcker

Idag har jag tagit nästan 150 foton så därför blir dethär säkert längsta fotoinlägget nånsin. Micke sku sova efter natt tur och barnen har ren varit 3 dagar i dagis denna vekca så vi kunde göra vad vi ville. Jag bestämde mig för att vi ska göra naturstig.

Arthur var inte så munter på min ide. Han ville cykla istället. Och inte sku han nu orka gå.

Grannen har äppel i en korg utanför sitt hem och våra ungar har säkert ätit upp alla. Varje gång de går förbi tar de ett.

Gula märket på träden var vad vi följde.

Jag sku fota dethär bäret för att kolla upp vad det är men just då nappa Sander det. Men i munnen hann han ändå inte sätta det, misstänker att det är giftigt då alla bär ännu var kvar. Vad är det för nåt?

Sen kom vi igen till den vackra stranden och barnen klättra på stockar. Här var alla helt med på utfärden och det var inget gnäll eller tjat mera.

Älskar Lojo sjö. Säkert en av världens vackraste platser.

Och en söt unge. Min unge. Härligt att han är det.

Sen blev stigen stenig...

...och det gick uppför. Då börja båda bli hungriga. Tidigare hade vi en kort vattenpaus som sluta med att Arthur rev flaskan ur Sanders mun och han blev dyblöt, som tur hade jag rocken med så han böt till den.

Och vid "bergsstranden" med utsikt över Liessaari bron så tog vi lunchpaus.

Efter att jag tagit den här bilden och sagt "akta, det är halt", så slinta Sander och föll i med fötterna och nedre byxbuntarna. Tur hade han goretex skor och hölls helt torr.

Mina finaste!

Grönsakspuresoppa fanns det i termosen. Ganska lite men vi hade också...

...smörgåsar.

Tog med klockan för att checka sträckan och dethär är vad den visa när vi kom hem. Och under turen har barnen klättrat på stockar, vi har sett 5 myrstackar, 3 grodor, många sniglar, hört fågelsång och balansert på stenar. Och ätit ute. Det var nog sen sist och slutligen väldigt uppskattat av alla. 


Efter turen var jag helt slut och tänkte att Sander nog också är det för klockan var nästan 12 och han hade sprungit hela vägen. Men nej, han sku inte somna. Jag gick med honom i vagnen i en halv evighet men han hade tuta klart och han var inte trött och han sku bara bort. Och jag som aldrig ger upp gav upp. Han lekte fint hemma och jag var irriterad. Sen satt jag film på (och jag somna under den) och försökte pånytt halv 2. Men nej. Sova sku han inte. Och han behöver sömn och sover alltid, så resten av dagen har inte varit så lyckad. Men då drog jag med barnen till Lojo centrums bibliotek. Har inte varit där förr men kom på att det har svenskspårikga böcker (det finns inte i vårt närbibliotek, men de beställer nog dit såna). Och visst hade de det. Och massor. Och jag var så glad så jag plocka åt oss en helt sjuk mängd med böcker. Och det är riktigt brevid vårt dagis så dit kan vi alltid fara sen på hemvägen! Jee.

Alfons Åberg (jag valde men Arthur älska och det gjorde jag med, de är ju så bäst! Tidigare har vi bara haft gonatt alfons åberg), bu och bå, Billy böcker, Laban, sjörövare, nåt med känslor. fiskböcker (de hitta barnen efter att jag lånat första satsen), ABC bok med ännu mera.

2 kommentarer:

Eva sa...

Växten heter trollbär! Tur att ingen åt av bären, de är nämligen giftiga!

http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/trollbar

Michaela sa...

Tack! Då vet jag det. Jag vet jättelite natursaker men hoppas att jag överför nåt naturintresse på barnen när jag släper med dem till skogen.