onsdag, januari 15

Klädlager i vintertider

Mina klädriktlinjer åt barnen:

+5 grader: Höstkläder med fleecetröja under. (Fast nu då vintern var varm så hade de nog ändå halarna för jag hade satt undan höstkläderna men de klaga aldrig, hade bara tunt under och tunna vantar).

+2->-1: Vinterhalaren med vanliga kläder under (alltså längärmad t-skjorta och byxor/långklasonger) och tunna vantar.

-2-3: Vintarhalaren med vanliga kläder och en tröja på. Rasavil eller reima vintervantar.

-5: Vintarhalaren med vanliga kläder och en fleecetröja/varmare tröja och yllesockor (ev. långkalsonger under byxor)

-10: Vinterhalaren med vanliga kläder och fleecebyxor och fleecetröja och luvmössa och yllesockor.

-15: Vintarhalaren med vanliga kläder, en tröja och fleece-set.

-20: Ingen aning mera, men kanske en t-skjorta under den långärmade t-skjortan. Kanske fingervantar under vantarna.

Och nu har Arthur en reima kiddo som jag tycker att är varm (och åt honom sätter jag lite mindre och tunnare lager än åt Sander, speciellt på dagis  för där leker han mest polis och tjuv ute) och Sander har en Rasavil halare (som är lite för smal och har lite för öppen hals och ingen rumpvärmare som Arthurs). Sen påvärkar ju förstås också vind och övrigt väder.

Hur har ni?

Mina barn är mycket varmare än mig (jag fryser hela tiden) och jag sku behöva massor mera kläder än dem (och har oftast 5 lager på mig ren vid -5), men ändå tycker jag de har rätt mycket på sig. Men sen igen så sku jag inte kunna tänka mig att sätta samma saker på i -5 och -15 för det är ju igen som att ha samma på i 0 grader och +10 så det måste ju komma till kläder.

Och tröjor med huvor och dragkjed. De är ju så onödiga på vintern för det är ju inte roligt med en uthängande huva och sen finns det igen lite tröjor med dragkjed utan huva. (Okej, jag går så sällan i klädbutiker att jag kanske inte får säga nåt).

Och den dag jag får en fast lön (alltså efter miljoner år) så ska jag köpa mig en supervarm, smidig vinterrock. Nu har jag en klumpig som jag aldrig använder för den är så stel, så jag kör med höstrock och fleece under och en massa annat under.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Från ungefär oktober till april har barnen Ruskovillas underskjorta och kalsonger i yllesilkeblandning, tunna så fungerar bra under vanliga kläderna. När det blir lite kallare så yllehalare under höst/vårdräkt. Sedan en kort tid vinterhalare (eller kanske det bara var i år) innan det blir yllehalare under den. Yllesockor och vantar har de haft flera månader redan. I dagens väder två yllehalare, dubbla yllesockor och ruskovillas vantar under vantarna. Hjälmmössa i ylle under mössan har de också haft många månader redan. Båda är varma av sig i kroppen men är aldrig svettiga eller för varma, ruskovilla-grejerna är bara för bra. De är dessutom på ett dagis där de är ute många timmar per dag oberoende av väder (eller köldgrader), så rätt och bra kläder jätteviktigt. Detta var min långa redogörelse :)

Michaela sa...

Jättespännande! Tack. Det är så intressant, och nödvändigt, att ibland fundera också på hur andra gör.

Jag sku faktiskt i år köpa yllehalare åt Sander men sen blev det aldrig så kallt och nu klarar vi oss med de gamla fleecekläderna vi har (och sparar pengar). Arthur hade atopisk hud när han var yngre och då sades det att fleece är bättre så därför har vi fastnat för det.