lördag, januari 25

Michaela tycker

Igår kände jag mig stolt över mig själv samtidigt som jag kände mig nedstämd över vårt samhälle. När jag hämta barnen från dagis parkera jag vid biblioteket så att vi sku kunna gå dit och låna nya böcker och filmer för kvällen. På vägen gick jag förbi en högstadie skola och där kom elever ut. Och så hörde jag hur en pojke ropa "homo, homo, homo" åt en annan som gick med huvudet hängande och inte vände sig om. Sen när pojken skrek "kuole pois" så skrek jag åt dem att sådär säger man inte. Jag borde kanske ha stannat eller gått fram till dem  för det var ju så grymt sagt  men jag är glad att jag inte bara gick förbi och såg åt andra hållet. Att säga sånt är på inga vis acceptabelt och jag önskar alla som nångång hörde sånt sku säga till om det. Jag är glad att jag gjorde men det gör mig ändå så lessen att sånt sägs.

Och sen till nya matrekommendationerna. Sånt tycker jag ju om. Och jag gillar dem, de nya rekommendationerna. De stöder mitt tankesätt om mat. Den enda delen jag inte skriver under är delen om hurdant fett man ska äta. Alltså processerad oljeblandning på brödet och absolut inte riktig vara. Osten ska också vara så låg som möjligt och alla mjölkprodukter. Det tror jag inte på. Jag tror det är vettigt att få fett från de produkter som borde och ska innehålla fett. Mängden är ju en sak men att inte alls äta på så tror jag inte på. Jag är glad att korv är sånt som ska undvikas för jag tror inte att det är bra i stora mängder. Grönsaker och frukt i mängder och lite rött kött. Bra, bra! Men jag funderar på vårt dagis meny och tycker att den är så långt ifrån det. Nästan varje vecka korv en gång och så bara en gång fisk i veckan och varannan vecka broiler en gång och sen tre dagar i veckan rött kött. Ingen köttfri dag. Och det har jag så svårt att förstå. Köttfri dag sku ju spara pengar och vänja barn med grönsaksrätter. Grönsakssoppa är ju gott och billigt och det sku nog alla barn kunna äta, med grynost t.ex.. (Igår åt vi receptlagad grönsakssoppa och den var jättegod). Eller pasta med grönsakssås, eller linssås. Nån äggbaserad rätt. Ens varannan vecka köttfri dag. Och mellanmålet. Allra oftast är det nån kräm. Kräm är bara konstigt för där är ju mest socker och vatten och minimalt med frukt. Jag önskar ju att barnen kunde få riktiga frukter eller naturell yoghurt och mysli med nötter eller nåt lite mera näringsrikt än kräm. Men ja, istället för att skriva det här borde jag ju kontakta nån som har med saken att göra.

Och om finländarnas matinköpsvanor ännu. Jag spionera i butiekn en dag när det var lång kö. Männsikor köper korv och köttpiroger och bacon och sockrade yoghurtar och mycket "skräpmat" men sen har de fettfri mjölk på bandet. Och det är därför jag har lite emot den fettfria mjölken (har börjat för sådär 3 år sen). För om du dricker, eller ger åt barnen fettfri mjölk så måst man få fett nån annenstans ifrån, kroppen skriker efter det, och då blir det just köttpiroger och annat skräp.

Och sen ännu en tredje punkt. Jag öppna just en länk till dethär. Och då känns det bra att jag just börjat använda denna deodorant. Om jag nu fattat det rätt är det en deodorant som mildrar stanken medan en antiperspirant stoppar porerna och gör så att det inte kommer svett. Jag har varit jättenöjd med min nya, iaf på vintern funkar den utmärkt. Enda skillnaden är att jag nu måste sätta dödö varje dag medan rexonor och sånt håller i 48 timmar.

Och nu ska jag börja denna lediga lördag. Sander vakna just, jag ska börja koka ägg, skära upp päron och förbereda morgonmål. Sen blir det jomppa för oss alla och på eftermiddagen när Micke slutar jobbet så far jag till Ingå för att hjälpa mamma med hennes inflyttnignsfest

4 kommentarer:

Waenthoronien sa...

Fint gjort!

Jag är också helt inne på samma linje som du gällande maten. Jag får min regelbundna dos av spioneri på vad folk äter/köper iom att jag jobbar extra i matbutikskassa, och det är nog ganska... intressant. Ibland "roar" jag mig med att mentalt gå igenom kundernas inköp och avgöra vad jag själv skulle köpa av allt det de köper, och det är ofta ganska lite. Vi äter för det första inte kött annat än vilt som sambons familj själva varit med och jagat eller lokalproducerat, endast i undantagsfall "vanligt" kött eller höna. Alla yoghurtar förutom grekisk går bort, likaså de flesta butiksbröd (knäckebröd och rågbröd brukar vi köpa, men limpor och dylikt bakar vi själva). Och sen alla limsor och färdigmat. Nå, vi har inte barn så vi hinner laga egen mat i mycket större utsträckning, och vi studerar så i synnerhet jag äter ofta studentlunch, men ändå.

Michaela sa...

Jag sku nog ha så svårt att jobba i en kassa, speciellt om där var mycket barnfamiljer som köper skrot. Själv köper jag också sällan så som jag sku önskar att jag gjorde men ifall jag sku köpa nåt som jag kallar "skräp" så då sku jag inte köpa så mycket annat skräp. Ibland köper jag/väljer barnen nån special fil/yoghurt/nåt som innehåller socker och det är då helt okej. Och chipseters fiskbullar köper jag ofta för det känns inte så farligt och ohälsosamt när det är fisk och barnen älskar dem och jag kan inte laga fiskbullar. Och nu köper vi ju mycket "dåligt" som marinerade broilerlår och icke ekologiskt maletkött men säkert hälften av våra inköp är frukter och grönsaker. 2 kg äppel går på några dagar och banan, morot, mandarin, paprika, majs, ärter har vi alltid hemma. Och det är kanske det jag saknar när jag spionerar, allt grönt. Eller vad vet jag. Man kan ju inte döma nån/nåt när man bara ser det en gång, ibland köper jag ju också konstiga saker så då måst ju andra också göra det ibland. Men endå...

Eva sa...

Jag har fått avskyvärd svett det senaste året (vet inte vad som hänt men svettas massor och luktar illa). Har den där Santé men den bet inte på mig. Däremot prövade jag kristallstens deo och även om den inte tar bort själva svettandet, är den grymt effektiv mot lukt. Känns helkonstigt att en "saltsten" kan vara så effektiv. Finns en variant som kostar kring 8 euro. (Också på apoteket finns en variant, men den är dyrare.)

Och bra gjort att du sa till om språket. Det gör mig så himla ledsen när de pratar med och om varandra på det där sättet.

Michaela sa...

Tack för tipset Eva. Såg att det finns nåt sånt också och det är ju säkert bra sen när man motionerar eller på sommaren när det är varmt. Jag har inte kommit igång med länkande igen efter att mitt hemoglobin var så lågt i början av graviditeten så har inte ännu testat deodoranten under träning.