torsdag, september 27

Mattankar

Idag har jag funderat på mat och mattider och matinnehåll. Våra matstunder är oftast helt hemska och jag bara hatar all kaos kring det. Mycket har ännu att göra med Sander och på grund av hans ålder kan man inte göra så mycket. Han äter vad han äter och sen ska han bort. Antingen klättrar han upp på bordet, ställer sig och stå eller skuffar bort sig från bordet. Sen börjar han yra omkring Arhtur och klättra på hans stol och sen blir det pottnöd och tömningar och all harmoni är bortblåst.

Arthur har varit kinkig med maten länge nu och nu är Sander igen i en äta dåligt period (får tänder så han dricker mest mjölk). Arthurs kinkighet börja där vid 2 års åldern. Har tänkt att det nog går förbi och iaf inte nu på en stund funderat över det. Eller jag ha nu bara stört mig på att det finns hur många maträtter som helst som han inte över huvudtaget rör. Pasta, franskisar, biffar, fiskbullar, broilerklubbor, nudlar går alltid ner men nåt annat äter han nästan inte. Och nu har jag börjat undvika att laga sånt jag vet att han inte äter och idag kom jag på mig med att ge nåt annat åt honom när han inte kunde äta riset som var med broilern. Och jag HATAR det. Jag vill ha barn som äter med någorlunda aptit när det är matdags och att de flesta rätterna går ner och smakas på. Jag är själv allätare och förstår mig inte ens på kinkighet.

Så läste jag dethär blogginlägget, om hur franska barn matas. Och det är just så jag vill ha det. Barn som mättar sina magar med den mat jag erbjuder. Jag vill inte ha barn som inte äter nåt och efter någon minut går och tar åt sig äppel/banan/morot för att mätta sig med. Jag har nog länge insett att matsituationerna är nåt jag kan påverka, men ändå inte riktigt kommit på hur. Och sen har jag idag konstaterat att våra mattider är helt dumma och att de finska mattiderna är rätt korkade. Om jag själv får välja hur jag äter så sku jag äta morgonmål ca 1 h efter att jag vaknar. Det sku vara 2-3 bröd med kaffe och frukt eller en skål med flingor och mjölk, gröt sku också gå ner. Sen efter 3½ h sku jag gärna äta lunch och sen på eftermiddagen är jag alltid hungrig och vill ha ett stort mellanmål med bröd/yoghurt/frukt och kanske en kaffe. När barnen äter middag vid 5 är jag aldrig hungrig men sen mot kvällen smakar det igen.

Så nu leker jag med tanken på att börja äta 4 mål per dag. Morgonmål när alla vaknat ordenligt (barnen äter just nu nästan bara frukt på morgonen) och tvn är stängd. Stor lunch med en fruktefterrätt efter parken. Stort mellanmål ca ½ h efter att vaknar från vilan (3-halv 4 tiden) och sen middag där 6-7 tiden.

Idag bestämde jag att det inte blir någo extra mellanmål och att man inte får nåt annat än vad jag bjuder på. Det börja efter vilan. Laga äppelkräm med vispgrädde (den höll på att bli gammal) som mellanmål. Båda smaka 1 sked och drack mycket mjölk. 2 h senare var det middag som bestod av grönsakssoppa med krutonger (kvarblivna kanter av smörgåstårtan) och nybakt äppelspelt bröd. Arthur rörde med tungan vid skeden, åt sitt bröd och drack mjölk. Sander åt sådär 20 krutonger, 1 sked soppa och 2 tuggor bröd och drack 2 dl mjölk. Kvällsmål blev det 2½h senare när Arthur sa att han var hungrig. Havregröt med smörklick och skinksmörgås. Sander åt halva gröten, lite bröd och drack mjölk medan Arthur åt mycket smörgås och lite gröt. Ja och där efter middagen så var Arthur och "tjuva" äppel och morot....

Det känns onödigt att ha 3 matgånger på så kort tid för det är alltid på nån av dem som det blir oätet.Själv kommer jag också ihåg hur jag alltid var jättehungrig när jag kom hem från skolan och då åt mig mätt på mellanmål och sen var mamma alltid så irriterad när vi inte åt av maten som hon snabbt försökte fixa klart. Men om man sku äta där en 6-7 så då stör inte ett stort mellanmål och då är det inte så stressigt med mat-maten. Tror vi ska testa det imorgon.

Inga kommentarer: