söndag, juni 13

Enkel ohälsosam landelunch

Jag älskar mat, men har sällan råd eller ork med mat som har massa ingrdienser. Därför är denna nyupptäckta champinjonbaconpasta helt toppen. Man steker skivade champinjoner och bacon (lok sku ju å passa bra), samtidig kokar man mörk pasta och när det är klart blandar man ihop de två och tillsätter smaksatt förskost, tex paprika&lök. Och sen är det bara att äta. Mums. En sallad passar bra till eftersom pastan är lite tung med både bacon och ost.

Min landelunch. Har köpt plasttallrikar från Ikea så att vi inte hela tiden sku måsta äta från papperstallrikar.


Arthur åt ris,korn, potatis, morot, äreter, majs, paprika, kyckling röra. Och han åt massor. Försöker själv laga mat mat åt honom, men har alltid burkar ifall jag inte orkar/har ingredienser. Men det jag inte riktigt fattar är att varför de flesta 8 månaders brukar innehåller mjölk, grädde, ost när man i Finland inte borde ge sånt före 10 månader. I Sverige och Norge är det ju okej från 6 månader med yoghurt, ost och grädde i maten. Sku så villa veta hur man kommit till beslutet att först rekommendera det vid 10 månader i Finland, vad vet vi här som de inte vet där? Och eftersom jag tar det säkra före osäkra så vill jag inte riktigt ännu ge sånt åt Arthur, men sku bara villa veta varför det är såhär.

8 kommentarer:

Dagny sa...

Hær rekommenderas det också att børja med produkter av komjølk først vid 10 månaders ålder och då endast i matlagning och inte t.ex. bara ost. Sen finns de høgrisk matvaror (allergirisk) som helst ska undvikas fram till 1 eller 2 års ålder. Kram till er!

Michaela sa...

Nå bra, då är det ju nån vett i det hela. För i den fina boken jag fick så står det att man från 6 månader kan sätta mjölkprodukter i maten, och de flesta recepten innehåller just yoghurt, kesem (tror jag att det var), eller tex parmesan. Så trodde då att det var så där med. Men svenska barn får yoghurt vid 6 månader, och det är skumt.

Nina sa...

På vårt BVC sa de att man gärna skulle introducera lite mjölkprodukter medan man fortfarande ammade. Kanske därför har sex månader och inte tio.

Men sedan vet jag att det inte ligger så mycket forskning bakom dessa rekommendationer. Det är väl etiskt ej försvarbart varför man skulle ge något man tror inte är bra åt vissa barn och det som man vet är bra åt andra.

I Sverige tror man just det att om man introducerar nya produkter medan man fortfarande ammar så går det bra. Givetvis då ej högallergena produkter.

Michaela sa...

Det är nog en så diffus värld dethär med barnmat. För i Finland så ska man igen undivka väldigt lite saker bara på grund av allergi, nötter är väl det enda jag kommer på. Mjölkprodukter är det väl för att tarmarna inte tål det, och spenat/rabarber/rödbet på grund av nitrater (eller nån grej som finns i marken som inte är bra för små).

Och sen till burkmaten. För vem är maten med grädde och ost gjord för? Svenska barn, eller fiska? Sådär med tanke på rekommendationer. För i vissa burkar är huvudingrediensen mjölk, så då är ju där rätt mycket. Borde skicka mail till dem och fråga.

Nina sa...

Jo, nötter är nog den enda som är allergen som jag också kommer på. Nitraterna ska man undvika för att skona njurarna tror ja.
Men kan inte mjölken som är i burkarna vara ersättningsmjölk?
Jag börjar inse att det var ganska skönt att Lilla A inte åt burkmat. Jag har aldrig stått med dethär problemet nämligen... :)

Michaela sa...

Det sku ju nog kunna vara så att det är såndär mjölk som passar små magar, men med ost och grädde tror jag nog inte att det finns tex ersättningsmozarella. Nå i vanliga fall läser väl föräldrarna inte så noga innehållsförtäckningen så dethär är säkert inget problem egentligen.

Kakkakaffe-Eva sa...

Jag har nog använt mjölkprodukter i små mängder sedan Celine var 8 månader. Hon har fått en ostskiva att smaska på, hon har fått äta mat som det har varit matlagningsgrädde i och så har hon fått smaka på grynost. Så småningom ska vi introducera surmjölk som måltiddryck (10 mån) och fil. Det är produkter som torde vara snällare för magen. Men komjölken sparar vi nog till närmare året.

Michaela sa...

Har också funderat på mat med matlagningsgrädde, sku vara så lätt att laga nån saltfri frestelse och sen mosa ihop lite mat åt pojken därifrån.