tisdag, maj 31

Om andras uppfostrande

Alla får göra som de vill med sina barn, joo, joo, men ibland tror jag människor inte alls reflekterar över detdär med uppfostran utan bara gör som alltid gjorts och så.

Vi spendera mycket tid i leklandet på båten, det var ett trevligt utrymme och då hade Arthur sysselsättning. Det var också intressant att se hur andra var med sina barn. En mamma lyckades att göra två av mina uppfostringssynder: tomma hot och att säga att barnet är dumt.

Att hota är okej så länge man lever upp till det och reagerar på första, senast andra. Att upprepa flera gånger att om du inte slutar så går vi bort är inte trovärdigt. Dessutom VILL ju mamman att barnet ska vara där, så hon sku nog ändå inte släpa ut banet därifrån.

Barn är inte dumma, de kan göra fel och oönskvärda saker men dumma är de inte. Att göra nåt dumt kan jag tolerera, men inte att man säger att "nu är du dum (tuhma) när du inte låter pojken leka där" fattar jag inte. Föräldrar ska inte tycka att deras barn är dumma och absolut inte säga det åt dem.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fast tyhmä och tuhma betyder ju inte samma sak...

Anonym sa...

Dessutom behöver föräldrarna inte ens tycka att ens eget barn är dumt fast man ibland släpper ur sej 'var inte dum nu', det betyder helt enkelt att låt andra barn också vara med och leka! varför ska du då alltid haka upp dej på små saker? Inte går barnen illa av det där inte! Mycket som du bloggar om klingar inte rätt i mina öron, men inte kritiserar jag din metod 'public' för det!

Cissi sa...

Jag håller med Anonym 2 här ovan. Du vet inte hur dessa föräldrar kommunicerar/uppfostrar sina barn. 'Tuhma' på finska är inte samma sak som dum, du kanske inte kan finska så bra men översatt till engelska skulle det vara ungefär 'naughty', hur som helst, inget att hänga upp sig på. Men det är bra att komma ihåg att ingen är perfekt som förälder och andra (jag) reagerar tex. starkt på att Arthur är så mammig och inte kan nöja sig med pappa, det hade oroat mig om min dotter hade varit det i hans ålder... Jag 'uppfostrar' inte så!

Michaela sa...

Oj nej vad negativt här var. Månne det har med min kommentar på Peppes blogg att göra?!

Okej, kan helt bra hålla med om att min finska inte är utmärkt, men tycker nog att tuhma klingar helt som dum, sådär i dum/elak, men iaf så sku jag inte villa använda nåndera åt mina barn.

Anonym 2: Jag hakar upp mig på små saker för jag tycker att de spelar roll. Ingen far säkert illa av det, men för MIG har det skillnad och det är nåt JAG inte vill göra och därför skriver jag om det i MIN blogg. Och man får mer än gärna kritisera mina "metoder" offentligt, tycker att det är bra att fundera över såna saker och få ider av andra. Så du får jättegärna kommentera alltid du inte instämmer, kanske det ger mig nån tanke om att jag vill göra på nåt annat sätt

Cissi: Ingen är perfekt, och alla gör fel, men man kan alltid försöka sitt bästa. Och eftersom det nu fanns åtminstone 100 föräldrar på båten och jag inte skrivit nåt namnn (för jag vet inte ens det)så tycker jag att jag helt bra kan blogga om det. Och det att Arthur är mammig har nog lite med uppfostran att göra utan mera med honom som person. Jag kan iaf inte komma på nåt som vi sku ha kunnat göra annarlunda, förutom då att jag inte sku ha ammat honom.

Eva sa...

Jag tycker du Michaela bloggar på ett sådant sätt som få vågar göra idag. Ärligt och rättfram. Jag instämmer att man inte ska säga "att du är dum" utan mycket hellre "det som du gjorde var dumt". Jag brukar inte heller säga "var inte dum mot de andra barnen" utan "var en snäll och schysst kompis mot de andra barnen". Att alltid försöka vända ett negativt ord till ett positivt. Fast det är alltid svårt.

Michaela sa...

Tack Eva. Faktiskt första gången jag fått negativare kommentarer och inte är det ju så roligt.Måste till o med skriva nytt inlägg så att dethär inte var först.

Och det du skriver är exakt vad jag menar, försöka göra det positivt. Börja med det rätt tidigt, medvetet, och nu är det ju rätt naturligt. Sen är det ju säkert också bättre att säga åt småbarn vad de ska göra och inte bara "var försiktig" utan istället fast "håll i".

marica sa...

folk är negativa ibland. Men häng inte upp dig på det. Din blogg, din sida. Jag brukar tänka som så, oskälig kritik från en identifierbar berson är ok, skälig kritik från en anonym person är oxå ok. Men oskäligt och anonymt går helt bort.

Sen är jag nog tyvärr ibland en sån mamma som ger lite tomma hot ibland. Men mina barn är nog fina och starka barn för det. Men sen ska man nog välja vilka ord man använder sig av när man talar till ett barn.

Michaela sa...

Marica: Ingen är ju perfekt, man kan ju bara försöka sitt bästa och jobba på att bli sån som man själv vill vara.