onsdag, februari 6

Dagisansökan

Idag har jag gjort nåt som jag haft på min to-do lista på länge men inte bara fått det gjort. Det har funnits nåt inre hinder men igår bestämde jag att nu gör jag det. Jag ringde daghemsföreståndaren och nu har jag satt in dagisansökan för båda barnen. Från och med 5.8 har jag sökt heltidsplats 16 dagar i månaden. När jag fråga om situationen så sa hon att barnen nog får plats där, men att jag får beslutet i maj-juni. Så i maj-juni ska jag börja söka jobb (och det lyckas ju säkert jättebra i dagens ekonomiska läge!). Jag ska nog ännu nåndag fara och kolla in dagiset men inte just nu då hon varna för spysjukor. Men vi har inte så mycket alternativ. De får gå på svenska (det var det första Arthur kolla efter samtalet) och det finns ett svenskt i Lojo centrum (3-4 km från oss) och ett i Virkby (ca 7-10 km ifrån oss). Mickes jobbresa är mot centrum och vägen till helsigfors är också mot centrum så det är helt fel att fara till Virkby. Desstuom kommer inte annat än dagis på fråga. Har sett så mycket slappa familjedagvårdare som bara sitter och skvallrar och inte har nån boss som kollar över dem. Dessutom tror jag ju att det är mindre stressigt för personalen om de inte behöver laga all mat själv och så. Sen är det också viktigt för Arthur att komma in i en bekant grupp som han kan börja förskola med och så (fast jag nu inte är så säker på att vi är i Lojo då...) Men nu var det gjort. 7 månader får vi ännu njuta av stressfria mornar men sen börjar allvaret. Är ren nu jättekluven över det (speciellt då det ekonomiskt säkert kommer att vara urdumt) men hoppas jag hittar nåt givande jobb så kommer det nog att bli bra. Arthur var nöjd då jag satt att man säkert också kan fara och skrinna från dagis (han är en sån skrinnare!).

5 kommentarer:

Tovan sa...

Efter vår 'dagis situation' vill jag nog rekommenderar privat dagis eller familjedagvårdare. Visst, dagis lagar inte maten själv, men maten kommer från ett storkök och den är inte alltid den bästa (pizzabröd till mellanmål är inget jag anser passande för dagisbarn!)
Familjedagvårdarnas eller gruppis maten är i mitt tycke bättre eftersom det är 'hemmamat' och fräschare från början! Dagispersonalen kan vara minst lika slappa som en del familjedagvårdare (alla är ju inte det), nu skulle jag vela lägga till en kommentar här men har tystnadsplikt om just den saken..
En annan grej jag märkt på vårt gamla dagis (thank God vi fick barnen flyttade till privat dagis!) är att 'de små' som Novalie, född -09, ansågs vara för små för utflykter och t.o.m pysselstunder. Ta upp de när ni bekantar er med dagiset, man vill ju inte att ens barn ska behöva känna sej utanför! Det behöver inte vara så på alla dagisplatser, säkert inte där barnen är delade i grupper baserat på barnens åldrar. Här var alla ungar i en 'klunga'.
Ta upp precis allt då ni bekantar er! O se till att kommunikationen funkar båda vägarna. Samarbetet måste funka mellan föräldrarna och personalen för att det ska kännas bra både för föräldrarna och barnen. Och en sak till, våga kontakta högsta chef om ni känner att det behövs, kommer det till det värsta kan man alltid byta dagisplats!

Dagny sa...

Dagis kan oxå vara super bra, så ids int bli uppskrämd av horrorstoryn :) bara så du vet. Hälsar din vän förskoleläraren i Norge.

Anonym sa...

Dagny, jag antar att det var en liten pik mot mej där ;p Och jag håller med, dagis KAN vara super bra, förut har jag försvarat dagis då andra 'sett ner' på dom!
Min negativitet angående dagis är baserad på en händelse som tog plats för inte så länge sen och det är nog därför jag fortfarande är så arg.
Man kan inte vara försiktig nog när det kommer till ens barns dagvård och välmående, som förälder måste man kunna känna sej bekväm med sitt val, ser barnet att föräldrarna är bekväma är barnen det också.
Därför är det också bra att se på 'saken' från två olika sidor. På så vis kan man ta upp vissa ämnen man annars kanske inte ens själv tänkt på :)
Andra kan ha haft hur bra upplevelser som helst.
I vårt fall är det en lättnad att få våra barn flyttade! Det ligger så mycket bakom vårt beslut..

Michaela sa...

Tove: Ända sen Arthur föddes har jag varit kluven till dagvård. Har sett så många människor som beter sig korkat med småbarn. Både daghem och dagmammor. Så egentligen önskar ajg helt att man sku ändra inställning till barnen överlag och de flesta människor har ju en vettig inställning till barn men de finns de som jobbar på helt fel ställen (i alla brancher!)

Maten. Storköksmat är inte alltid bra. Men dagmammor får också klumpsumma i månaden och kan erbjuda rea-kycklingnuggets åt barnen. Sen kan de ju vara helt horror och det är sånt man aldrig får veta. Sku säkert själv tappa nerver/hota/skrika om jag sku försöka få 4 stycken 2-3 åringar att äta. Det händer ju nog också på dagis men då kanske det finns nån (t.ex. en städerska) som kan uppmärksamma det.

Dagispersonal kan vara slapp och skvallra de med hela tiden, men dagmammor är så ensamma hela tiden så när de ser andra skvallrar de. Vi har 10 stycken i vår park som bara står i en klump hela tiden och ryter om nån vill rutcha och inte är tillräckligt stor. I vissa dagis får man inte stå tillsammans och det kan regleras.

Jag sku gärna ha barnen i samma grupp men det är nu inte möjligt. Sander blir i 1-3 åringar och Arthur 3-5 åringar. Säkert helt bra att de får lite egna vänner (eller Arthur då). Sanders grupp är 12 stycken och Arthurs 21 (alltför stort om man frågar mig!). Sen är de ren så stora när de börjar så jag tror de klarar sig rätt bra själv. De kommer inte att vara minst i gruppen.

Sen så kommer jag inte bara att föra och lämna. Jag ska nog ha koll och jag vill veta.Men lätt är nog aldrig dessa frågor.

För övrigt har jag själv varit hos dagmamma och det var inte alls hemskt. Men ren då fanns det hemska dagmammor.

Dagny: Jag tror nog det blir bra. Oxch om det inte blir så måste det ju fixas.

Michaela sa...

Och sen är det ännu en stor orsak varför jag väljer dagis. Och det är att då kan barnen vara på samma ställe fast nån i personlen är sjuk. För Arthur sku det inte alls passa att plötsligt bli skickad till nån annan tant/dagis om dagmamman blir sjuk eller har semester mitt i året.