söndag, februari 9

Solkärmer

Idag är min och Mickes första gemensamma lediga dag på evigheter och på förmiddagen fick jag en timme för mig själv här hemma och det är precis det jag saknat mest. Att nån stund kunna vara själv hemma. Men den timmen gick alltför snabbt eftersom jag försökte hitta den ideala solkrämen och det blev allt för invecklat.

Den sku inte innehålla A-vitamin. Inte heller oksibentson eller Bentsofenoni 3. Inte heller parabener, alkohol, "hajusteita" och helst inte mineralolja heller. Sen blev detdär med nanopartiklar alltför invecklat. Som gravid borde man använda fysikaliskt skydd (och inte kemiskt som påverkar hormoner och sånt) helst med "sinkkioksidi" eller "titaanioksidi". Men sen var plötsligt allt som är nära nanopartiklar och mikropigment och allt fysikaliskt skydd också dåligt eftersom det kan sugas in i huden och aldrig komma ut och göra fiskar sjuka osv. Så jag fick ingen klarhet i det. Alkyl Benzo fanns i de flesta solkrämer jag titta på och det var tydligen helt safe. UVA och UVB skydd var också viktigt

Det jag sist och slutligen beställde var:

Åt barnen
 -ACO Lasten aurinkosuihke SPF 30 150 ml
-ACO Lasten aurinkopuikko SPF 30 14 g

ACOs dehär krämerna var parabenfria, alkoholfria, utan färgämnen och luktämnen. De är både kemikalsika och fysikaliska och jag vet nu sen inte sist och slutligen hur bra de är. Vi har från förra sommaren en Sebamed som vi också tar med och sen en Eucerin mikropigment (den är ju bra för ren små barn men den är så klottig). Andra potentiella var Sebamed 50+ eller Eucerin 50 + eller La Roche-Posay Anthelios 50+. Men sen plötsligt beslöt jag att 30 räcker för då har det mindre kemiskt skydd men man måste bara sätta oftare och det borde man ju ändå göra. Sen har de ju långärmade uv dräkter så krämen kommer på benen, händerna och i ansiktet.


Åt mig


Favora Sensitive Sun Gel SPF 15 150 ml
  Eucerin Sun Sensitivity Creme-Gel SPF 25 150 ml Eucerin Sun Sensitivity Creme-Gel SPF 25 150 ml


ACO Aurinkovoide SPF 15 200 ml
Många resor för min del har blivit förstörda av att min hud inte klarat solen. Det har börjat klia så in i norden. Det kan ha berott på att den har varit för torr och fått fel av solkärmer som har för mycket skrot i sig (fick just sån reaktion ifjol när jag på hösten smörjde in mig i nivea fuktighetskräm). Ifjol i Thailand gick det bra. Jag hade skött min hud och fuktat den före och den mådde bra. Sen är Eucerin sun sensitivity creme-gel också utmärkt för det. Därför var den ett måste för mig!

Favora Sensitive Sun Gel var helt ny. Den har bara mikropigment skydd och passar också barn. Den var parabenfri och utan "hajusteita" och färgämnen.

ACO:n igen var med kemiskt skydd men den var jätte vattentålig och så var den: "Hajustamaton, väriaineeton, alkoholiton ja parabeeniton"


Vi får se hur de verkar!


(Och nu har jag iaf nåt att kolla tillbaka på för framtida år, jessus sånt projekt att reda ut sånthär)


2 kommentarer:

Nora sa...

Det är superbra att du reder ut sånt här! Solkrämer innehåller så mycket skit. Jag brukar använda kokosolja på mig själv och kidsen då solen inte är superstark, men man behöver ju något starkare också.

Michaela sa...

Min bror var i Sri Lanka 10-12 veckor och han hade efter några veckor bara kört med kokosolja där och det hade funkat bra. Hade aldrig förr hört om det så roligt att höra att ni också kör på det.

Jag har själv bränt mig så massa som ung/tonåring men nu har jag äntligen insett att brunhet i sig inte är det viktigaste med en resa till solen. Och jag vill simma och låta barnen simma och leka och då är det nog bra att skydda kroppen tror jag. Och fast dehär kärmerna troligtvis är av bästa laget så har de ju ändå massa skrot i sig, men det är ju inte för så lång tid och UVA och UVB skyddet är bra. Läste att de de stora firmorna som själv kan testa skyddet och därför är det bra att ta från såna och att många mindre ekologiska krämer inte kan testa sina och därför inte är lika pålitliga.