tisdag, november 3

Hate the system

Idag fick vi brev hem från Kela och det var inte positiva nyheter.

Både jag och Micke är studerande och har ingen fast inkomst så vi lever till stora delar på bidrag av FPA. Pengar som vi i framtiden betalar tillbaka i form av skatt så ser inget fel i det.

Nåja, nu är grejen så att om man har barn så kan man inte lyfta bostadstillägget som är bundet till studiestödet. Det är fråga om 200. Dethär är pengar som Micke fick i september (vi hade inget barn då ännu) men inte är berättigad till mera. Eftersom jag sluta lyfta studiestöd i och med att jag är mammaledig så sökte jag om allmänst bostadsbidrag för september. Det fick jag. Jag fick 230 euro eftersom min enda inkomst var mammapengen som är omkirng 500 euro i månaden. Så i september fick vi hjälp med hyran för cirka 430 euro (vår hyra är låg med tanke på Helsingfors, endast 620 för 53 kvadrat). Allting bra.

Från och med nu får vi endast 160 euro totalt i stöd för hyran. Orsak: Vi har barn och Micke har sommarjobbat och jobbat på våren vid sidan av studierna och hans medeltala lön under den tiden är närmare 900 euro (största delen kom ju ändå under sommaren). Så nu får vi bara så lite. Härligt.

Systemet är lite fel. Sku man inte uppmuntra unga att skaffa barn? 270 euro mindre är rätt mycket.

1 kommentar:

Mikaela sa...

mjo, se siitä av att understöda folk att få barn tidigt :/ sucks...