torsdag, mars 21

Tidningsdiskussion med bloggen.

Jag är den enda i min riktiga människor omgivning som läser hbl (ja vi bor ju i ett störstadelen finskt Lojo) så bloggen får nu vara min samtalskumpan. Jag har egentligen varje dag nåt jag vill diskutera ur tidningen, men sällan hinner jag blogga.

Jag blev väldigt glad av Anna Rotkirch inlägg under debattsidorna. Rubriken var "Mera myspys bra för alla". Där konstatera hon att det är helt bra att småbarnsföräldrar jobbar mindre och att man iställlet i slutändan kan jobba mera, t.ex. deltid. Människorna lever ju ändå hela tiden längre. Men det fick mig så glad eftersom hon ändå är direktör för institutet för befolkningsforskning och hon säger att det är helt okej att inte köra sig helt slut när man har småbarn, utan man kan också ta det lite lugnare. "mera myspys och motion just det åren skulle vara bra för alla: barnen, föräldrarna, den nordiska vardagen och nationaleknomin som behöver frisk, kunnig och motiverad arbetskraft på lång sikt".

Den andra saken jag fastna på. Texten som beskriver programmet Obs-debatt om mammor. Där kommer frågan: Varför blir en del kvinnor personlighetsförändrade när de får barn? Och dethär har jag så massor åsikter om. Jag tycker det är bra att man blir personlighetsförändrad för en tid. Jag tycker alla borde blir det. Det är inte bara sådär att få barn och fortsätta helt som förr utan nu måste man lite stanna upp tycker jag och gå in i detdär med baby. Det är ju en massiv förändring ändå. Och då blir man ju lite personlighetsförändrad. Jag tycker att fokus då ska ändra från sig själv till babyn. De första 10-12 månaderna tycker jag att det är helt okej att vara fokuserad på endast barnet. Man behöver inte hålla så bra koll på sig själv då. Man kan äta choklad varje dag och måste inte vara utåtriktad och intresserad av allt som händer i omvärlden. Men jag tror att alla ändå kommer tillbaka sen när de är färdig för det. Då blir man sig själv igen, fast kanske på ett lite annat sätt än förr. Tycker att det är konstigt att man ska måsta hållas så lika som före barn. Det är ju ändå en så stor förändring.

2 kommentarer:

Sofia sa...

Jag uppskattade också Rotkirch, lite mer nyanserad än Lauren.

Michaela sa...

Faktiskt! Och jag gillar så när nån högt uppsatt står för en sån åsikt jag gillar.