fredag, april 29

Boktips för förlossning

Efter att jag beslutat mig för att ha en naturlig förlossning så börja jag söka böcker som sku kunna hjälpa mig, men jag hade jättesvårt att hitta nåt. Det finns nog böcker, men om man inte vet om dem är det svårt att söka fram dem.

Jag har köpt en bok och resten har jag lånat från biblioteket. Den bok jag köpt tycker jag att är absolut bäst. Den är skriven av doulan Susanna Heli och heter föda utan rädsla.
Boken förklarar varför man kan bli rädd under förlossningen och varför den första instinkten är att fly och spänna sig. Den diskuterar olika rädslor man kan ha och hur man ska hantera dem. Själv känner jag inte att jag är rädd för en förlossning så för mig har det mest intressanta varit de fyra verktygen hon presenterar. De har att göra med andning, avslappning, rösten och tankens kraft. Hon skriver så lätt och tydligt och nu vet jag faktiskt vad jag ska göra när jag får en sjuk värk. Jag ska bara andas tyst, slappna av kroppen och göra mig tung och låta värken ta mig och gå över mig. Hon skriver också jättebra om vad stödpersonen kan göra för att hjälpa och ger massagetips. Kort handlar det också om vad som egentligen händer under en förlossning. Det kanske bästa med boken är endå lathunden. En några sidors sammanfattning om vad man ska göra under värken och tips för vad stödpersonen ska säga och påminna.
Boken är jätte lättläst och lätt att förstå och jag tror att verktygen kommer att hjälpa mig.

Gudrun Abascal har också skrivit några bra böcker. Tyckte lite mera om hennes "att föda: en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter" än den andra "att möta förlossningssmärta". Att möta förlossningssmärta tar upp rätt samma saker som föda utan rädsla, men jag tyckte att föda utan rädsla var mycket klarare. Att föda boken tyckte jag att var jättebra från ett förlossningsperspektiv, den förklarar helt vad som händer och varför, men fokuset är inte på vad man ska göra mot smärtan.

Har också kolla it Anna Wilsbys "Innan du föder- en inspirerande guide till den nya psykoprofylaxen". Den var för krånglig för mig, det blev bara invecklat och om jag sku gå in för att andas på nått visst sätt så sku jag känna enorm press på att kunna andas rätt. Men det kan ju funka bra att konsentrera på specifik andning. Andningen i föda utan rädsla går helt enkelt ut på att andas tyst och lugnt and that's it.

2 kommentarer:

Pia sa...

Tack för tipset! Jag beställde just föda utan rädsla från adlibris. Lite sommarläsning :)

Michaela sa...

Hoppas att du tycker om den lika mycket som jag. Du måste sen skriva vad du tyckte om den, så att jag vet om den bara är supertoppen enligt mig eller om också andra gillar den.