torsdag, januari 7

Riktig mat

Imorse var febern borta och pojken mådde bra, men på dagen efter megalång vila på 2,5 h så var han lite varm igen men har inte orkat mäta febern för han är så pigg och glad. Men vi har ändå varit inne hela dagen idag igen och jag börjar bli trött på det. Har nu varit endast i Malmgård sen lördan och börjar bli trött på det, men nästa vecka för jag börja fara på grejs.

Arthur har börjat träna rösten eller nåt för han tjuter högt jätteofta. Han kan ligga för sig själv och bara tjuta, av glädje då. Så sött.

Han sov jättebra inatt och var inte alls rasslig på natten. Sen åt han också bara halv 2, halv 5 och halv 7 vilket var jätte, jätte bra! Tror att det berodde på att han fick så mycket ersättning igår så att han inte var hungrig på natten, så nu har jag helt seriöst börjat fundera på hur han ska få mera mat. Det är ju bara 2 veckor tills han blir 4 månader och då kan man ju börja ge, fast jag och alla i min ålder fick vid 3 månader och mår bra.

Rekommendationen är att man börjar med smakportioner av grönsaker, senare frukter vid 4-6 månader och sen först grötar. Välling är nåt man inte egentligen behöver ge, kan ses som smaksatt ersättning och sen vänjer man ungen vid flaskan och meningen är ju att han ska lära sig äta.

Jag sku inte ännu villa börja ge smakportioner, men nog lite fastare föda så att han sku hållas mätt lite längre, för nu äter han varannan timme dagtid och lite mera sällan på natten. Så nu har jag funderat på majsgröt. För det är inte bra att ge sädesslag så tidigt för det kan väl leda till keliaki, men majs är en grönsak. Ris sku väl vara ett annat alternativ.

Hur har ni gjort/ tänker göra/ sku göra om hade barn?

4 kommentarer:

Soffi sa...

Vi börja ge fruktpurér åt Ivar vid ca. 3 månaders ålder.. Från fruktpurérna gick vi vidare till grönsakspurér :) Vid 6 mån. börja vi med gröt.. :) De va nog jännä att se vilka grimaser det kom första gångerna han åt purér :)

Heidi sa...

Hej hopp! Jag börja ge majsvälling till natten åt Lusen när hon var tre månader. För att inte göta det till en ovana med välling till natten har vi alltid gett den uppe i vardagsrummet innan vi börjat med kvällsbetstyren. Tror själv att det lättare blir att övergå till kvällsgröt på det sättet eftersom jag inte vill att hon skall bli ett barn som somnar till vällingen utan hellre själv! Med smakbitar började jag säkert när hon var lite över tre månader, potatis, morort osv. Kokar allt själv och fryser ner, JÄTTE ENKELT, eftersom det är så lite som går åt! Läste mitt rådgivningskort och jag har fått morot vid 2 månader. Vår rådg tant höll stenhårt på 6 månader som WHO rekomenderar, men ser du att dit barn är hungrigt och kräver mera mat så ge honom mat! Du känner ditt barn allra bäst. Lycka till!

Michaela sa...

Vi har som tur en bra rådgivningstant. Hon fråga ren på 3 månaders kontrollen hur vi tänkt istället för att säga hur man ska göra, men hon sa nu ändå att vid 4 månader kan man börja.

Det är så svårt att veta hur man ska göra när det är första barnet och rekommendationerna är konstiga och ingen ändå följer dem. Tror att det går lika bra att just börja med frukter för i någor skede kommer nu barnet ändå att äta potatis, och är det nu så farligt om det först är vid 8 månaders ålder. Mjölken är väl ändå det viktigaste!

Soffi sa...

De e int alltid så lätt att veta hur man ska göra, men ja börja me "fast" mat åt Ivar vid 3 mån för han va liksom int nöjd med bara mjölken. Men det är ju så himla olika från barn ti barn.. Och det e bara du som vet va Arthur behöver :) Jag gick int så hemskt mkt efter dedär rekommendationerna.. de är ändå "bara" rekommendationer.. :)