lördag, januari 9

Växa och upptäcka

Jag köpte i Sverige en bok. Endast en bok. Och den handlar ju förstås om något med barn. Suprise! Är helt inne i denhär mammagrejen. Nåja. Den heter växa och upptäcka världen och handlar om barnets 7 utvecklingssprång under det första året. Har läst att den hjälpt många förstå barnets beteende och varför de emellanåt är lite jobbigare, klängigare eller konstigare och ville därför ha den.

Det är tydligen ett utvecklingssprång vid 19 veckor, och sprången föregås av stormiga, klängiga perioder. För språnget i vecka 19 börjar klängfasen vanligen vid 15 veckor. Arthur blev 15 veckor på torsdan. En av tecknen som tyder på denna stora förändring är att barnen får sämre aptit och är inte så intresserade av att äta. Humörsvängningar. Gråt åt inget. Svårt att somna. Kräver mycket uppmärksamhet. Är tystare och mindre livlig. Allt sånt som jag får att stämma in på Arthur just nu. Så kanske det är det. En ny fas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Boktips:
"barnaboken" av Anna wahlgren
Tar upp allt om mat och sömn och fostran i olika åldrar!

"Internatinella Sova-Hela-Natten" av samma författare! Om man vill börja sova 12 h nätter fr. 4 månader utan uppvak!!

Tänkte om du vill ha hjälp med både mat och sömnbeskymmer...

Michaela sa...

Tack! Jag låna den faktiskt och kolla igenom den. Men det var nog inget för oss. Var lite sådär att "såhär ska det vara och det är det enda rätta".