torsdag, maj 27

Babyteckenspråk

Dethär med babyteckenspråk verka jätteintressant. Läste nånstans att 8-10 månader kunde vara bra för det. Sku inte ville lära Arthur en massa saker men bara vissa tecken, som tex att säga att han är mätt, törstig, kanske trött. Detdär med mätt sku jag faktiskt villa att han sku kunna. Har bestämt att jag inte vill truga i honom mat om han är mätt, vill att han lär sig att man inte behöver äta mera när man är mätt, det är okej att sluta. Har själv blivit lärd att alltid äta upp all mat, och det gör jag ju, fast det oftast sku vara bäst att sluta mycket före.

Men hur går man liksom tillväga? Är det bara så att jag sitter och klappar mig på magen och säger mätt och sen efter några veckor så förstår han det? Och hur ska man bestämma vilka tecken man gör?

4 kommentarer:

Johanna sa...

Du får nog börja med något lättare än så. Att en 8-månaders har så stor självinsikt att den kan kommunicera aktivt att den är trött är inte så troligt.
Med min bebis:
trött=börjar gnugga sig i ansiktet och dra i örat.
törstig=visa tuttflaskan med vatten och han dricker.
mätt=vänder bort huvudet eller spottar ut maten. Ibland då han ätit pikulite och ibland mera. Jag brukar sluta ge mat direkt. Provar max en sked till.
Tecken han kunde visa innan ett-år var flygplan, höra, klockan, mikron, blomma ja alla möjliga ord. Men jag tror substansiv är lättast att lära ut. H: Tormentan

Michaela sa...

Du har väl nog rätt. Trött är nog säkert det sämsta man kan villa att de visar, och nu visar han ju det ren. Gnuggar i ögonen och gnäller, så jag vet ju när han är trött.
Men mätt är lite sådär. Han kanske inte vill ha en sked, men tar sen nästa och några till och sen vill han inte ha igen. Så ska försöka lära honom att klappa på magen.

Det är väl säkert också så att barn lär sig först substantiv (och sen kansek verb?) så på det viset funkar ju säkert de bäst.

Anonym sa...

Vi tackade alltid för maten när vi ätit färdigt, bara med att säga tack tack och klappa med händerna. Om man alltid gör det när man ätit klart, så kan barnet själv sedan visa att nu har man ätit klart och vill inte ha en sked till.

Michaela sa...

Tack för tipset anonym. Låter roligt med klappning