torsdag, maj 20

Låta barnen vara eller ingripa?

Nu har Arthur kommit till en sån ålder att han kan göra andra barn ledsna och jag vet inte riktigt var min roll är i det hela.

När vi går på babycafe så finns där andra småbarn och leksaker. Och om ett barn har något vill ju troligtvis det andra också ha det. Det är inte okej att ta något från nån annans hand. Men om det andra barnet inte bryr sig, måste man ändå ingripa? Och vad om ett barn viftar med en leksak framför en annans ansikte, lite sådär "varsågod-aktigt", och den andra tar det men sen vill ändå den första ha den tillbaka, vem ska då få den? Och om barnen klarar sig själv utan att någon störttjuter, måste man då gå dit och ställa det till rätta? Eller i vilken ålder låter man dem bara leka själv?

Dethär sku säkert gå bra om det bara gällde barnen, men sen kan ju nån annans mamma bli arg på mig för att jag nu inte stoppar min son från att ta nåt från nån annans hand. Jobbiga grejer.

Så, hur borde man göra så att det blir rätt?

3 kommentarer:

Sara sa...

jag vet! detdär är skitsvårt. jag vet inte heller hur man ska göra, sen är ju vissa barn (vårt tex) väldigt företagsamma jämfört med många andra, skulle jag försöka hindra honom hela tiden skulle jag aldrig göra annat. klart att man måste lära sej vad som är ditt och mitt, men på vilket sätt och med hur stor inblandning av vuxna?

puva.ratata.fi sa...

har funderat på det där också. på babycafét är det ju bara bebisar och ärligt talat är de ju så små att det knappast spelar någon roll för dem om någon tar en leksak för det finns tusen andra att bita på i stället. men svårt blir det just när där finns andra mammor med andra filosofier. det är ju helt omöjligt att lära en 9-månaders att "inte ta Arthurs klosse, fy på dej, paja bara lite snällt inte slå på Arthur". men nån gång måste man ju börja göra det för de förstår ju allt mer hela tiden. när lär sig barn vad som är mitt och vad som är ditt?

Michaela sa...

Och var sku man nu hitta svar på dehär frågorna? Tror inte riktigt heller att man hela tiden kan vara där, men på något sätt måste man ju ändå få dem att förstå att man inte kan göra vadsomhelst.