fredag, mars 11

Politik och föräldraledigheter

Jag är lite intresserad av politik och det tycker jag att alla borde vara, speciellt alla som planerar att rösta. Om man röstar så tycker jag att det är ens skyldighet att förstå och veta något om saker och vara ens lite påläst och sedan söka ett sådant parti/person som stöder ens åsikter. Problemet med en demokrati är att det finns mycket människor som inte alls är insatt i hur saker påverkar varandra och när dessa människor röstar, på t.ex. ett parti som sannfinländarna, så vet de inte alls vad konsekvenserna kan vara.

Som utgångspunkt för mig kan jag säga att jag hemma lärt mig att värdera arbete och därför tycker jag att om man jobbar hårt så har man rätt att förjäna mera än människor som är lata. Jag kommer också från en företagarfamilj (och har nu studerat ekonomi i mängder av år) och därför tycker jag att företagandet är något som borde stödas. Det måste finnas incentiv till att bli företagare och därför måste det finnas möjlighet till stor vinst. Med företagande så kan man också skapa mera arbeten. Jag tycker också att länder skall ge biståndshjälp till länder som har det sämre, jag vet att man kan ha det dåligt i Finland, men om man har det helt superdåligt så har man nog själv gjort dåliga val någonstans i livet om kan på det viset inte skylla på samhället och ha samhället och betala mera. Att uppnå en viss nivå av BNP ser jag inte som något bra mål, men mängden pengar borde absolut inte minskas. Jag är också EU positiv, men EU negativ till jordbruksstöden. Okej, dethär blir fööör långt om jag fortsätter med alla mina tankar, men som en slutsats så kan man konstatera att jag oftast röstat på samlingspartiet.

Men nu till dethär med föräldraledigheter. I dagens hbl var en artikel om vad de olika partierna står för inför förnyelsen av föräldaledigheten. Det finns ny 3 förslag till en ny fördelning.

-Allt annat som förr men pappalediheten ökar med 1 månad
-Pappalediheten ökar med över 1 månad och den delbara föräldraledigheten ökar med cirka 3 månader
-6+6+6 modellen

Av partierna så är sfp, vänsterförbundet, de gröna och sannfinländarna för det sista alternativet, 6+6+6. Jag är inte för det. Jag tycker att föräldraledigheten skulle få vara längre, åtminstone tills barnet är 1 år och sådär 3 månader, så längden är bra, det är bara den bindande fördelningen som stör mig. Om det passar bättre för familjen att mamman tar all föräldraledighet skall det också stödas. Bäst är väl ändå för barnet att kunna vara hemma så länge som möjligt och inte att det måste delas (jag menar ifall pappan inte vill vara ledig så börjar barnet dagis istället 6 månader tidigare).

Socialdemokraterna står för det andra alternativet med längre totalt, och längre för pappan. Centern vill hellre höja hemvårdsstödet de 4-5 första månaderna så att det motsvarar arbetslöshetsdagpenningen. Samlingspartiet vill förlänga pappaledigheten, alltså det första alterantivet och kristdemokraterna vill förbättra allting: Höja hemvårdsstöd, höja minimipenningen och göra så att mor och farföräldrar kan lyfta hemvårdsstöd.

Eftersom jag inte är så insatt i dethär så vet jag inte konkret vad det innebär om pappaledigheten ökar, är det en sådan ledighet som kan tas samtidgit som mamman eller skall den tas skillt. Men i alla fall så är dethär intressanta frågor och jag har svårt att säga exakt vilket alternativ jag tycker är bäst. Och här har jag ju då utelämnat frågan om vem som ska betala hela kalaset, för det har också partierna sina svar. Krångligt. Och sen vet jag också att socialdemokraterna skrev med i sitt program att dagis borde vara gratis för alla, och det tycker jag sen att är helt sinnessjukt, så fast allt sku bli bättre med sdp så har jag svårt att heja på dem i familjelivsfrågor.

Det var mina åsikter för ny. Läser gärna kommentarer om just dina.

5 kommentarer:

Pia sa...

Tycker det är helt fel med fördelningen 6+6+6! Visst, jätte bra om pappa kan vara hemma, mena att sen mista ett halvt år bara för att pappa inte kan vara föräldraledig är sen lite konstigt. För oss skulle det innebära ett stort ekonomiskt bortfall ifall pappa skulle vara hemma och jag jobba. Dessutom skulle tycker pappa att han skulle mista så mycke kunder så det skulle inte lönas alls. Har sannfinländarna glömt bort egenföretagare? Om jag vore politiker skulle jag höja föräldraledigheten till 1,5 år som man sedan kan dela upp så som familjen själv behagar.

Michaela sa...

Det är väl just för att få jämnare löner mellan könen som man vill "tvinga" pappan att vara längre hemma. Men jag tycker att allas livssituation är så olika och då är det så fel att färdigt säga vem som skall ta vad, och hur alla familjer skall göra. Alla har så olika situationer.

Peppe sa...

Jag är igen helt för 6+6+6 förslaget. Det kan inte vara en slump att papporna i regel förtjänar mera, snarare en samhällsstruktur. Om samhället visade att kvinnor inte är riskarbetskraft som kommer att stanna hemma länge, stanna hemma med sjukt barn och gå ner i deltid skulle lönerna antagligen jämnas ut en del och det skulle vara lika lönsamt för familjen om pappan stannade hemma.

Dessutom förstår jag inte varför pappor i mindre utsträckning än mammor vill vara hemma med sina barn. Om det verkligen är så blir jag ledsen.

Det här tycker jag är ett bra inlägg om temat:

http://hannahannahanna.wordpress.com/2011/02/23/inlagg-jag-atervander-till/

Michaela sa...

Tänkte nästan missa din kommentar Peppe.

Och jag visste nog att du är för 6+6+6 och också i stora drag varför. Men för mig funkar ändå inte detdär tvånget, det ska enligt mig vara upp till familjen själv att bestämma.

Michaela sa...

Men din länk var nog jätte underhållande, för ofta är det ju just de argumenten man hör, från båda sidorna.

Men jag tycker att också argumentet att man som mamma vill vara hemma borde vara helt tillräckligt, och att det inte sku måsta förklaras så starkt. Jag tror och tycker att det finns något biologiskt i att villa vara hemma med barnen.