torsdag, mars 31

Utveckla dagis

I dagens läge pratas det mycket om att få kvinnorna mera och längre ut i arbetslivet. Kvinnorna ska inte vara hemma och sköta sina barn utan de ska jobba, hämta in skattepengar, förbättra effektiviteten och tillväxten i Finland och samhället blir så också mera jämlikt och lönerna jämnar ut sig. Därför föreslår ju vissa att hela hemvårdsstödet bordet tas bort, så att kvinnorna sku måsta jobba. (Nå jag tror sen igen att om det slopas så slopar många kvinnor sin karriär helt och hållet). Att tänka på barnen är det få som verkar göra.

När jag nu i några dagar tänkt på vad man kunde göra åt situationen så har jag kommit fram till att dagvården definitvit borde utvecklas och dagispersonalens löner borde förbättras avsevärt så att arbetet börjar respekteras mera. I dagens hbl var det en bra insändare (hittar den inte på nätet nu). Den var faktiskt jättebra. I dagens läge ska man vara tacksam för att få en dagisplats och när man har den får man inte klaga. Dagis ska vara effektivt ur en ekonomisk synvinkel och man tänker inte (alls) på barnen. Grupperna är stora, personalen byts ut och det är aldrig fel på dagis. De konstatera också att kvaliteten varierar massor och att det förstås finns fina platser, men det finns också dåliga. Insändaren var alltså jättebra. Och jag tycker att istället för att tala om att kvinnorna ska jobba mera så borde man göra nåt så att kvinnorna sku villa jobba mera. Och annars också borde man definitivt se över dagissituationen. Jag tror inte att det är bra som det är nu.


Förutom att den borde utvecklas så borde också arbetsmöjligheterna ändras och så borde studerande uppmuntras (ekonomiskt) att få barn. Mer har jag inte ännu kommit på.

4 kommentarer:

Pia sa...

Fast då finns det faktiskt såna som gärna slopar allt som heter karriär och moneymaking för barnen. Jag ser hemskt gärna att gubben jobbar och tjänar pengarna och jag är hemma med barnen. Han är istället inte av den typen som har ro att sitta hemma dagarna i ändan med en bunt ungar. Han är en bättre pappa om han får jobba. Jag är en bättre mamma om jag får vara hemma med mina barn. Det finns ju förståss såna mammor också, som hellre jobbar än är hemmamammor och som motsats pappor som gärna stannar hemma. Så, jag tycker det är helt sanslöst att slopa möjligheterna att vara hemma med barnen för allihopa, det finns dom som vill. Alla har inte behov att klättra i karriären och vara "jämlik". Om det är en minoritet av befolkningen som vill vara hemma med barnen istället för att sköta karriären borde deras önskemål ändå respekteras också?!

Michaela sa...

Absolut, det tycker jag också! Instämmer fullständigt, man ska få vara hemma och ojämlik om man vill, och det bästa för de flesta barn är ju att vara hemma med föräldern.

Men iaf i Helsingfors är dagissituationen helt jätte rutten med långa köer och väntetider och mycket oklarhet. Tror att det också gör att många som vill börja jobba lite inte kan/vill det för att de inte vet om de får plats eller om det är en bra plats. Och med att utveckla det talar jag också om andra former, mera klubbar där barnet är någon timme så att förälderna kanske kan utbilda sig/söka jobb. Helt enkelt tänka outside the box och vad människor sku ha nytta av.

Jag känner iaf nu att jag inte vill att mina barn börjar dagis i Helsingfors, och i så fall långt efter att de är 2, fast jag nog ändå gärna sku studera och bli klar och börja jobba småningom. Däremot har jag inget emot om någon person de blir van i tar hand om dem några dagar i veckan, också fast det inte sku vara i vårt hem. Utgående från det har dessa tankar uppkommit. Jag vill inte att de ska vara i en grupp med massa barn där det enskilda barnet inte ses och där personalen byts hela tiden. Bara som ett exempel.

Sara sa...

jag tycker det är helt horribelt när man pratar om att slopa hemvårdsstödet för att TVINGA föräldrarna bort från barnen och hemmet. herregud. HERREGUD! det är så sjukt på så många sätt.

Michaela sa...

Jag blev jätte upprörd när jag hörde det första gången och har sen läst det på flera ställen. Förstår inte vad man tänker på, eller med!